Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Заява Американської торговельної палати в Україні щодо законопроекту №3739

Заява Американської торговельної палати в Україні щодо законопроекту №3739

15 липня 2020 року Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендував Парламенту прийняти за основу проект Закону №3739 "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості" (проект Закону №3739). Він передбачає обов'язкове застосування з 1 січня 2021 року ступеня локалізації в предметі закупівлі як критерію допуску до публічних закупівель певних груп товарів.

Палата вважає за необхідне застерегти народних депутатів від прийняття завідомо неефективних норм та правил, викладених у проекті Закону №3739. Аналіз його положень свідчить, що прийняття проекту Закону №3739 не досягне поставленої мети та призведе до спотворення конкуренції і збільшення державних видатків.

Проект Закону №3739 пропонує не стільки встановити певні переваги для вітчизняних виробників, скільки обмежити доступ компаній-нерезидентів та імпортерів до процедур публічних закупівель щодо окремих товарів. Подібні пропозиції є дискримінацією проти учасників закупівель, що прямо суперечить вимогам Закону України "Про публічні закупівлі".

Прийняття проекту Закону №3739 також призведе до:

  • порушення Україною взятих на себе міжнародно-правових зобов’язань (принципу національного режиму, закріпленого в угодах України про вільну торгівлю з ЄС та Канадою, Угоду про державні закупівлі СОТ, яка забороняє запровадження вимог з локалізації);
  • не відповідності вимог Угоді про пов’язані з торгівлею інвестиційні заходи СОТ та порушення зобов’язання України щодо захисту іноземних інвестицій (положення статті II Договору між Україною та Сполученими Штатами Америки про заохочення та взаємний захист інвестицій);
  • створення умов для реалізації в Україні субсидій, які заборонені статтею 3.1 (b) Угоди СОТ про субсидії та компенсаційні заходи. Це може зумовити ініціювання антисубсидиційних розслідувань проти українських експортоорієнтованих виробників уповноваженими органами іноземних держав;
  • збільшення державних витрат – процедура з видачі документу про підтвердження ступеня локалізації може містити певні корупційні ризики та надасть широку свободу для відсіювання "небажаних" постачальників.

Американська торговельна палата в Україні закликає Верховну Раду України доопрацювати проект Закону №3739, долучивши до ширшого обговорення експертів бізнес-спільноти.

Офіційні постачальники послуг