Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає не встановлювати євро грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку

Американська торговельна палата закликає не встановлювати євро грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку

Американська торговельна палата в Україні (Палата) звертається до профільного Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики з проханням врахувати пропозиції та зауваження бізнесу під час опрацювання проекту Закону №11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби» (законопроект) та не приймати його у поточній редакції.

Палата надавала свою позицію щодо даної законодавчої ініціативи під час проведення публічного обговорення законопроекту Міністерством фінансів України після його відповідного оприлюднення 8 грудня 2023 року й вона залишається незмінною.

Як зазначено в обґрунтуванні необхідності прийняття акта, даними змінами передбачено встановлення нових розмірів ставок акцизного податку на тютюнові вироби та визначення грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку на них євро, для забезпечення приведення відповідного податкового законодавства України до норм законодавства Європейського Союзу (ЄС).

Варто зазначити, що експерти компаній-членів Палати підтримують диференціацію графіку підвищення ставок акцизного податку на сигарети та тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням протягом 2024-2027 років.

Водночас, експерти компаній-членів Палати категорично не підтримують запропоноване у законопроекті визначення євро грошовою одиницею виміру ставки акцизного податку на дану категорію продукції з 1 липня 2024 року, оскільки:

  1. Пропоновані зміни суперечать принципу стабільності податкового законодавства, закріпленому в Податковому кодексі України. За змістом останнього, зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.
  2. Відповідно до статті 99 Конституції України та статті 32 Закону України «Про Національний банк України», національною валютою України є гривня. Україна наразі не є державою-членом ЄС і не входить до єврозони. Встановлення ставок акцизного податку в євро не є зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та ЄС, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами членами, з іншої сторони. Досвід країн, що в свій час мали аналогічні зобов’язання в межах угод про асоціацію з ЄС, свідчить на користь встановлення ставок акцизного податку у національних валютах, а не в євро, як пропонується у законопроекті.

Наслідком запровадження акцизу в євро може стати зменшення обсягів легального виробництва, симетричне зменшення податкових надходжень до бюджету та додаткове зростання частки тіньового ринку, яка за результатами останнього дослідження компанії «КАНТАР Україна» у жовтні 2023 року сягнула 25,7% від загального обсягу ринку сигарет, що є абсолютним рекордом за 13 років моніторингу.

Офіційні постачальники послуг