Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес-спільнота підтримує функціонування єЧерги та закликає Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури не скасовувати доступ до сервісу на будь-яких ділянках кордону

Бізнес-спільнота підтримує функціонування єЧерги та закликає Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури не скасовувати доступ до сервісу на будь-яких ділянках кордону

Американська торговельна палата в України (Палата) вітає заходи із реформування процесу перетину кордону, а також цифровізацію послуг, доступних для перевізників, та закликає Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури сприяти подальшому розвитку та вдосконаленню проекту «Електронна черга перетину кордону» (єЧерга) та забезпеченню безперервного доступу до сервісу на усіх пунктах пропуску в умовах збереження логістичних складнощів на західному кордоні. ⁠

Компанії-члени Палати послідовно підтримували запровадження та розширення проекту єЧерга, створеного для врегулювання ситуації зі скупченням вантажного автотранспорту на прикордонних пунктах пропуску наприкінці 2022 року.

За більш ніж рік функціонування, єЧерга довела свою ефективність та продовжує вдосконалюватись: станом на квітень 2024 року було здійснено понад 900 тисяч перетинів кордону за онлайн-записом, функціонал сервісу постійно розширюється, мінімізуючи вплив людського чинника та збільшуючи прозорість функціонування системи.

Попри те, що через певні недоліки сервісу зберігається ризик зловживань з боку недоброчесних перевізників, ми наголошуємо, що покращення регулювання повинно здійснюватися через удосконалення системи, а не її скасування. Відсутність автоматизованої електронної черги не лише зменшить продуктивність та ефективність логістичних процесів, але й ускладнить їх моніторинг, що призведе до зниження прозорості та сприятиме збільшенню корупційних проявів у галузі.

Американська торговельна палата в Україні висловлює вдячність за реалізацію ініціативи єЧерга Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерству цифрової трансформації, Державній службі з безпеки на транспорті, Державному агентству відновлення, Державній митній службі, Державній прикордонній службі, а також міжнародним партнерам – проекту USAID / UK «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Офіційні постачальники послуг