Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата в Україні підтримує реформу в сфері управління відходами

Американська торговельна палата в Україні підтримує реформу в сфері управління відходами

Основу реформи було закладено ще у 2017 році Міністерством екології та природних ресурсів шляхом затвердження Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Стратегія була розроблена за участі широкого кола українських та міжнародних експертів, бізнесу, та є фундаментом для майбутнього законодавства про відходи.

Створення рамкового, а в подальшому і секторального законодавства про відходи – пріоритет для бізнесу, оскільки є необхідним для переходу до моделі циркулярної економіки та сталого розвитку, що передбачають максимізацію повторного використання матеріалів та залучення продуктів переробки в виробничі процеси. Також, це є важливим з точки зору виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС.

Для прикладу, за офіційною статистикою, у 2018 році в Україні було утворено понад 352,3 млн тон відходів. 11,8 млн тон із загального обсягу становлять побутові відходи, які в своєму складі містять сировину, що може бути повторно використана в виробництві на користь циркулярної економіки (відходи упаковки). Попри наявність ресурсоцінної сировини такі відходи наразі все ж підлягають захороненню на полігонах та несанкціонованому розміщенню на звалищах, і лише незначний їх обсяг спрямовується на переробку. При цьому, внутрішній ринок не в змозі забезпечити переробні підприємства сировиною (скло, папір, пластик, тощо), тому останні вимушені імпортувати її з-за кордону. Цьому є просте пояснення – низький рівень сортування відходів та відсутність ефективної системи контролю на ринку.

Системний підхід також відсутній і в регулюванні інших видів відходів – промислові, небезпечні, відходи електричного та електронного обладнання, батарейок, медичні відходи, та ін. Змінити ситуацію може зареєстрований у Верховній Раді України законопроект 2207-1-д «Про управління відходами», який є рамковим для всіє сфери.

Ключові положення законопроекту:

  • Ієрархія управління відходами, у якій пріоритет надається запобіганню утворення відходів, повторному використанню, рециклінгу перед відновленням та видалення;
  • Розширена відповідальності виробника (РВВ), що передбачає відповідальність виробників та імпортерів продукції за управління відходами, що утворилися в результаті її використання;
  • Інформаційна система управління відходами для забезпечення належного обліку та звітності;
  • Визначення повноважень центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що Американська торговельна палата попередньо задекларувала безумовну підтримку попередній редакції законопроекту (№2207-1). Водночас, під час його доопрацювання текст зазнав суттєвих змін у тих базових нормах, збереження яких є вкрай важливим для бізнесу:

По-перше – забезпечення можливості для бізнесу виконувати свої зобов’язання на засадах принципу РВВ;

По-друге – збереження умов вільної конкуренції на ринку управління відходами.

Мова йде про появу в законопроекті №2207-1-д (стаття 10) нового виду екологічного податку, не передбаченого Податковим кодексом України. Такий податок пропонується у якості альтернативи РВВ та потенційно призведе до блокування розвитку такої системи, яка має на меті створення інфраструктури роздільного збирання відходів та виконання цільових показників щодо їх збирання і переробки. Бізнес-спільнота категорично проти реалізації фіскального підходу та наполягає на виключенні зазначеної норми із тексту законопроекту №2207-1-д при підготовці до другого читання.

Інше застереження бізнесу – створення нового гравця на ринку – оператора муніципальної системи управління побутовими відходами, яким, як передбачається, буде виключно комунальне підприємство, визначене органами місцевого самоврядування. На думку бізнесу, таке нововведення потребує детального опрацювання представниками Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики щодо відповідності законопроекту вимогам антикорупційного законодавства та Комітету ВРУ з питань економічного розвитку щодо впливу на конкуренцію на ринку управління відходами.

Американська торговельна палата висловлює підтримку Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування та Міністерству екологічної політики та природних ресурсів за роботу над реалізацією реформи управління відходами та звертається з проханням організувати доопрацювання законопроекту №2207-1-д із залученням представників Комітетів ВРУ з питань економічного розвитку; антикорупційної політики; інтеграції України з Європейським Союзом; фінансів, податкової та митної політики; а також відповідальних центральних органів виконавчої влади, бізнес-асоціацій та екологічних громадських організацій.

Офіційні постачальники послуг