Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

84% компаній повністю функціонують після 1,5 року повномасштабної війни росії в Україні – нове опитування Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна

84% компаній повністю функціонують після 1,5 року повномасштабної війни росії в Україні – нове опитування Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна

Київ, 19 вересня 2023 року

Американська торговельна палата в Україні (Палата) разом з компанією-членом Палати Citi Україна провели опитування «Ведення бізнесу в воєнній Україні». Метою опитування було оцінити стан бізнесу в Україні після 1,5 року жорстокого повномасштабного вторгнення росії, виявити ключові проблеми та очікування бізнес-спільноти на найближчі шість місяців та зрозуміти загальні перспективи щодо ведення бізнесу та інвестування в Україну в 2024 році.

84% компаній-членів повністю функціонують після 1,5 року повномасштабної війни росії в Україні. 16% продовжують працювати частково.

Респонденти визначили п'ять головних викликів щодо ведення бізнесу протягом наступних шести місяців. Головним викликом є безпека та захист співробітників (91%). Іншими викликами є ракетні атаки росії на критичну інфраструктуру та бізнес-активи (66%), здоров'я та психічний стан співробітників (65%), економічна та споживча рецесія (45%) та доступ до електроенергії, водопостачання, мобільного зв’язку або теплопостачання (44%).

Компанії-члени Палати продовжують підтримувати своїх працівників під час війни. Віддалена робота та/або гнучкий графік (93%), додаткова фінансова підтримка (67%) та програми психічного здоров'я і благополуччя (57%) – це найпоширеніші способи підтримки.

72% представників бізнес-спільноти дають оптимістичний прогноз щодо фінансового стану своїх компаній на кінець 2023 року: 45% досягнуть запланованих фінансових результатів; 27% досягнуть більше, ніж було заплановано. 22% не зможуть досягти запланованих фінансових результатів.

78% респондентів досить впевнені у відновленні економіки України в 2024 році: 59% – дещо впевнені, а 19% – впевнені. 22% висловили сумніви щодо економічного відновлення наступного року.

Представників компаній-членів Палати запитали, яким вони бачать загальний прогноз щодо ведення бізнесу та можливі інвестиції в Україну в 2024. 38% налаштовані оптимістично, 46% – нейтрально, тоді як 16% висловили песимізм.

Згідно з результатами опитування, найбільшою можливістю для залучення прямих іноземних інвестицій до України в 2023 році і надалі буде перемога України, загальнонаціональне відновлення та відбудова, вступ до ЄС, державно-приватні партнерства для залучення коштів та державні програми для стимулювання інвестицій, та гарантії безпеки/страхування інвестицій. Компанії бачать можливості в таких сферах як безпека та оборона, інфраструктура та будівництво, сільське господарство, ІТ та технології, енергетика та відновлювана енергетика, високотехнологічне виробництво.

Структурні реформи (включаючи реальну та ефективну судову реформу), верховенство права, рівні правила гри та боротьба з корупцією були визначені представниками компаній-членів Палати як необхідна підтримка з боку держави для розблокування інвестицій для компаній у післявоєнний період.

Найбільш корисними товарами/послугами приватних компаній для залучення додаткових інвестицій у галузі респондентів після війни є розмінування, ІТ та цифрові рішення, інфраструктура та логістика, фінансові послуги, виробництво та будівництво.

Представників компаній-членів Палати також запитали про їх ключові висновки щодо ведення бізнесу в Україні під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ключовими були названі стійкість і єдність, концепція «люди на першому місці», адаптивність і гнучкість, кризове управління та планування, а також неперервність під час труднощів.

В опитуванні, яке проводилося 6 – 15 вересня 2023 року, взяли участь 127 керівників та топменеджерів компаній-членів Палати. 70% респондентів – це керівники компаній.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, зазначив: «84% компаній-членів Палати повністю функціонують після 1,5 року повномасштабної війни росії в Україні і наша команда докладає всіх зусиль для підтримки цих бізнес-героїв. Україна відкрита для бізнесу, і ми продовжуємо доносити цей меседж в світі, оскільки Україна створює можливості, які жоден амбітний інвестор не повинен втратити».

Олександр МакУортер, Співголова Ради директорів Палати, Голова Правління Citi Україна, сказав: «Український приватний сектор продовжує демонструвати свою неймовірну стійкість перед обличчям величезних викликів. Оскільки безпекова ситуація продовжує покращуватися, у глобальних компаній з’являтиметься все більше інвестиційних можливостей для партнерства з гравцями на цьому сильному, стійкому та динамічному ринку, і ми прагнемо сприяти наявним і новим інвестиціям».

Переглянути детальні результати опитування можна за посиланням.


Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти на сайті та на сторінці Відбудова України.

Довідка про Citi Україна:

Citi Україна (АТ «СІТІБАНК») присутній в країні понад 20 років, надаючи послуги міжнародним корпораціям, великим українським корпораціям, деяким підприємствам державного сектору України та середньому бізнесу. У 2020 році АТ «СІТІБАНК» отримав найвищий кредитний рейтинг на рівні ААА за національною шкалою від Аналітичного кредитного рейтингового агентства, та був визнаний Найкращим корпоративним/Інституційним цифровим банком в Україні за версією Global Finance World’s Best Digital Bank Awards, а також Лідером ринку в Україні за результатами опитування Euromoney Cash Management для корпорацій.

Офіційні постачальники послуг