Міністерство охорони здоров’я України затвердило наказ №1613 щодо правил додавання вітамінів, мінералів та деяких інших речовин до харчових продуктів, яких має дотримуватися виробник для забезпечення належного захисту здоров’я та інтересів споживачів.
Даний документ є важливою частиною гармонізації українського законодавства в галузі безпечності харчових продуктів з відповідним регулюванням ЄС. Наказ відповідає положенням Регламенту ЄС #1925/2006 та встановлює чіткі вимоги і умови додавання вітамінів та мінералів до харчових продуктів, особливості маркування та реклами таких продуктів. Також, окремо врегульовано вимоги до вмісту трансжирних кислот. У додатках до цього наказу визначено перелік та форми дозволених для додавання вітамінів та мінералів, допустимі відхилення енергетичної цінності, кількості поживних речовин, зазначених в інформації про харчовий продукт.
Наказ набрав чинності 2 жовтня 2020 р. за виключенням положень, що стосуються трансжирних кислот, для яких встановлено трирічний перехідний період.
Експерти компаній-членів Палати долучалися до розробки наказу та вітають його прийняття. Ми вдячні Міністерству охорони здоров’я за постійну співпрацю задля гармонізації національного регулювання щодо безпечності харчових продуктів з кращими практиками ЄС.