27 липня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову №641, яка встановлює нові підходи до запровадження карантинних заходів та скасовує деякі попередні обмеження, зокрема щодо роботи закладів громадського харчування.
Попереднє регулювання (постанова КМУ №588 від 08.07.2020 р.) передбачало заборону роботи з 23:00 до 07:00 суб’єктів господарської діяльності з надання послуг громадського харчування з організацією дозвілля або без нього (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів) окрім адресної доставки та замовлень на винос.
Враховуючи відсутність належного обґрунтування, а також некоректність ототожнення закладів громадського харчування із розважальними закладами*, на які в першу чергу була спрямована ця норма, Палата оперативно відреагувала на запровадження таких обмежень та звернулася до відповідальних стейкхолдерів з ініціативою щодо їх скасування.
Пропозиція бізнесу отримала підтримку Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Міністерства охорони здоров'я і, як результат, знайшла своє відображення у новій постанові Уряду №641.
Так, за новими правилами, посилення протиепідемічних заходів відбувається на територіях зі значним поширенням COVID-19. Залежно від епідемічної ситуації в регіоні можуть встановлюватися такі рівні небезпеки – зелений, жовтий, помаранчевий, червоний. Нижче наведено відповідні вимоги щодо роботи закладів громадського харчування:
- Зелений та жовтий рівень небезпеки – обмеження графіку роботи закладів не діє
- Помаранчевий рівень – робочі часи для закладів (крім послуг адресної доставки замовлень та замовлень на винос) з 7:00 до 24:00
- Червоний рівень – дозволено роботу закладів виключно із застосуванням адресної доставки
Зазначені правила діють з 01.08.2020 р. із набранням чинності постановою №641 протягом карантину, який продовжено до 31.08.2020 р.
Палата висловлює подяку Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Міністерству охорони здоров'я за постійну співпрацю та підтримку пропозицій бізнесу.
*При наданні послуг громадського харчування підприємства діють відповідно до встановлених для цієї галузі вимог, зокрема і в частині норм щодо кількості відвідувачів, вхідного санітарного контролю та інших заходів для запобігання поширенню COVID-19. При цьому, в ресторанах та кафе, на відміну від розважальних закладів, кількість відвідувачів у нічний час значно скорочується, що спрощує виконання карантинних вимог.