Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Харчова промисловість

МОЗ затверджено вимоги до тверджень про поживну цінність та користь харчових продуктів

МОЗ затверджено вимоги до тверджень про поживну цінність та користь харчових продуктів

Міністерство охорони здоров’я України затвердило ще один євроінтеграційний документ у сфері безпечності харчових продуктів – наказ №1145, яким передбачено умови використання тверджень про поживну цінність та користь для здоров’я харчових продуктів.

Наказ стосується тверджень, які використовуються у маркуванні, рекламі або супровідних документах для інформування споживача про певні властивості харчових продуктів. Наприклад, «низькокалорійний», «знежирений», «полегшений», «з низьким вмістом цукру» належать до тверджень про поживну цінність, а інформація щодо позитивного впливу кальцію, вітаміну С чи клітковини на організм – до тверджень про користь для здоров’я. Вони можуть бути використані виробником або імпортером продукції лише за умови дотримання конкретних вимог, які до того ж мають бути підтверджені лабораторно або шляхом відповідних розрахунків. Так, інформацію про вміст вітамінів у харчовому продукті дозволяється використовувати, якщо показники їх вмісту відповідають нормам, затвердженим у додатках до наказу.

Такий підхід, що відповідає вимогам Регламенту Європейської Комісії #1924/2006, сприятиме забезпеченню поінформованості споживачів та зменшуватиме ризик введення споживача в оману або некоректного трактування інформації про харчовий продукт.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але разом із тим встановлює трирічний перехідний період для адаптації до європейського регулювання та поступового оновлення маркування.

Експерти компаній-членів Американської торговельної палати в Україні (Палата) долучалися до розробки наказу. Тож Палата вітає його затвердження та висловлює вдячність Міністерству охорони здоров'я за лідерство та активну позицію щодо удосконалення національного харчового законодавства.