Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Верховною Радою України прийнято Закон про посилення захисту прав інтелектуальної власності

15 квітня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності» (надалі «Закон»)[1].

Мета Закону

Прийняття Закону спрямоване на імплементацію до національного законодавства положень Угоди про асоціацію між Україною щодо загальних зобов’язань, цивільних заходів, процедур і засобів захисту прав інтелектуальної власності.

Нормативно правові акти, які змінюються Законом

Зміни вносяться до Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Законів України «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про авторське право та суміжні права», «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів», «Про правову охорону географічних зазначень», «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Законом, зокрема:

  • доповнено процесуальне законодавство механізмом витребування інформації про походження і мережі розповсюдження товарів або надання послуг, що порушують право інтелектуальної власності;
  • уточнено, що знищення вилучених судом товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності, а також матеріалів та знарядь, які при цьому використовувалися, здійснюється за кошт правопорушника. Також встановлено альтернативу вилученню та знищенню таких товарів, матеріалів чи знарядь у вигляді разової грошової виплати;
  • внесено зміни до положень, які регулюють діяльність Національного органу інтелектуальної власності;
  • визначено способи захисту прав власника об’єкта інтелектуальної власності за завдану майнову шкоду у формі відшкодування збитків чи виплати компенсації та/або завданої немайнової (моральної) шкоди; встановлено перелік обставин, що підлягають дослідженню під час обрахування розміру збитків, компенсації;
  • уточнено дату спливу права особливого роду (sui generis) на бази даних;
  • виключено організації колективного управління з переліку ліцензіарів за ліцензійними договорами на використання об’єктів авторського права або об’єктів суміжних прав.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2974-IX#Text

Офіційні постачальники послуг