Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Австрія та Україна внесуть зміни до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування

15 червня 2020 року Міністром фінансів України підписано Протокол про внесення змін до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування 1997 року між Україною та Австрією ("Протокол").

Основні моменти

Залежно від того, наскільки швидко Україна та Австрія ратифікують Протокол, відповідні зміни можуть вплинути на Ваш бізнес вже в 2021 році. Тому, ми рекомендуємо переглянути Ваші корпоративні структури та бізнес-моделі на предмет відповідності новим правилам вже сьогодні, а саме щонайменше:

· оцінити можливий вплив нових правил щодо протидії податковим зловживанням на Вашу бізнес-модель;

· переглянути ставки податку на доходи нерезидентів, що підлягатимуть застосуванню до Ваших платежів за відповідною конвенцією.

Водночас, зауважте, що збільшення ставок податку на доходи нерезидентів не матиме економічного впливу на платників податків, які можуть повністю вирахувати такі податки з будь-яких податків (корпоративних чи персональних), що підлягають сплаті у країні їх резидентності.

Більш докладно

Протоколом будуть внесені наступні зміни у Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування 1997 року між Україною та Австрією ("Конвенція"):

· Дивіденди: Загальна ставка податку на доходи нерезидентів при виплаті дивідендів буде збільшена з 10% до 15%. Не зазнає змін знижена ставка податку на доходи нерезидентів у розмірі 5%, яка застосовується до випадків, коли фактичним власником  дивідендів є компанія, яка безпосередньо  володіє  принаймні 10 відсотками капіталу компанії, що сплачує дивіденди.

· Проценти: Знижену ставку податку на доходи нерезидентів у розмірі 2% буде замінено загальною ставкою у розмірі 5%.

· Роялті: Протокол підвищить ставку, застосовну до платежів за користування (надання  права  користування) авторським правом, до 10% та надасть право стягувати 5% податку на доходи нерезидентів з інших роялті.

Станом на сьогодні, Конвенція надає право Договірним Державам оподатковувати податком на доходи нерезидентів за ставкою 5% платежі за користування (надання  права  користування)  авторським правом на літературні твори або твори
мистецтва і, водночас, забороняє стягувати будь-які податки на доходи нерезидентів з інших роялті (наприклад, платежі за патенти, торгові марки, таємні формули, ноу-хау).

· Протидія зловживанням: Відповідно до Заходу 6 Плану дій BEPS (Запобігання зловживанню угодами про уникнення подвійного оподаткування), Протокол запровадить тест основної мети (PPT) у статті 23А Конвенції. Цей тест дозволить відмовляти у застосуванні податкової вигоди (переваги), якщо можна буде обґрунтовано зробити висновок, враховуючи всі відповідні факти та обставини, що отримання цієї вигоди було однією з головних цілей домовленості (операції), яка безпосередньо чи опосередковано призвела до отримання цієї вигоди.

Протокол також вносить зміни до Преамбули Конвенції, а саме включає в якості мети Конвенції усунення можливостей для неоподаткування чи зменшення оподаткування шляхом ухилення від сплати податків або уникнення оподаткування.

· Обмін інформацією. Положення Конвенції щодо обміну інформацією будуть доповнені. Зокрема, Протокол визначає інформацію, яка повинна бути включена в інформаційний запит для відповідності тесту "очікуваної актуальності".

Протокол набере чинності лише після того, як Україна та Австрія ратифікують його відповідно до свого внутрішнього законодавства.

Протокол набуде чинності через тридцять днів після ратифікації і обміну відповідними повідомленнями. Положення Протоколу стосовно податків, що підлягатимуть стягненню, набудуть чинності в наступному календарному році після набрання чинності Протоколом. Положення, що стосуються роялті, набудуть чинності через ще один рік.

Офіційні постачальники послуг