Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Коронавірус (COVID-19): звільнення від відповідальності у зв’язку з форс-мажорними обставинами

Коронавірус (COVID-19): звільнення від відповідальності у зв’язку з форс-мажорними обставинами

17 березня 2020 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", яким перелік форс-мажорних обставин в Україні був офіційно доповнений "карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України" ("Доповнення про карантин").

Доповнення про карантин надає можливість сторонам господарських договорів застосовувати положення законодавства та договорів про форс-мажорні обставини для звільнення їх від відповідальності за невиконання договірних зобов'язань, яке пов’язане з тимчасовими обмеженнями у пересуванні, перевезенні, здійсненні господарської діяльності, а також іншими заборонами та обмеженнями, що встановлюються на державному та місцевих рівнях для запобігання розповсюдженню коронавірусу (COVID-19) в Україні ("Карантин").

Нижче ми аналізуємо за яких умов та в якому обсязі сторони господарських договорів під час Карантину можуть бути звільнені від відповідальності за невиконання договірних зобов'язань на підставі положень про форс-мажорні обставини.

Чи передбачає Доповнення про карантин автоматичне звільнення від відповідальності

Сторони договору автоматично не звільняються від відповідальності за невиконання договірних зобов'язань на підставі Доповнення про карантин. У кожному конкретному випадку сторона, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, повинна довести причинно-наслідковий зв'язок між Карантином і своєю неможливістю виконати договірне зобов'язання (тобто, сторона, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, повинна довести, що Карантин став причиною невиконання зобов'язання).

Передумови для застосування положень про форс-мажорні обставини

Сторона, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, повинна повідомити контрагента про виникнення форс-мажорних обставин одразу після того, як такій стороні стало відомо про ці обставини, вимагаючи звільнення від відповідальності і надаючи, по можливості, докази існування таких обставин і впливу таких обставин на можливість цієї сторони виконати договірне зобов'язання. Договір може встановлювати конкретні строки, в межах яких таке повідомлення має бути направлене. Ненаправлення такого повідомлення, так само як і ненаправлення такого повідомлення в межах визначеного строку, можуть унеможливити звільнення сторони від відповідальності на підставі положень про форс-мажорні обставини.

Мінімізація наслідків впливу

Сторона, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, зобов'язана мінімізувати наслідки впливу форс-мажорних обставин, що означає, що така сторона повинна довести, що вона вжила всіх можливих заходів для уникнення або подолання негативних наслідків дії форс-мажорних обставин. Таким чином, якщо сторона, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, не вжила всіх можливих заходів для уникнення або подолання наслідків впливу Карантину на виконання договірних зобов'язань, вона не може бути звільнена від відповідальності на підставі положень про форс-мажорні обставини.

Наслідки застосування / Обсяг звільнення від відповідальності

Посилання на форс-мажорні обставини не звільняє сторону, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, від виконання її договірних зобов'язань. Така сторона може бути звільнена лише від цивільно-правової відповідальності за невиконання чи прострочення виконання зобов'язання (наприклад, від обов’язку відшкодувати збитки та/або сплатити пеню). Деякі договори також надають сторонам право на одностороннє дострокове розірвання договору без застосування штрафних санкцій, якщо основна мета укладення договору більше не може бути досягнута у зв’язку з дією форс-мажорних обставин.

Докази виникнення форс-мажорних обставин

В Україні закон уповноважує Торгово-промислову палату України ("ТПП") засвідчувати виникнення форс-мажорних обставин шляхом видачі сертифікатів про форс-мажорні обставини.

У зв'язку зі спалахом коронавірусу, ТПП спростила процедуру отримання сертифікатів про форс-мажорні обставини. Щоб отримати такий сертифікат, зацікавлена сторона повинна в електронній формі подати до ТПП заяву із підтверджуючими документами та зазначенням причинно-наслідкового зв'язку між Карантином та неможливістю виконання відповідного зобов'язання. Подаються окремі заяви щодо кожного договору, який не може бути виконаний у зв’язку з дією форс-мажорних обставин. Як правило, сертифікати видаються протягом 7 днів із дня подання заяви.

Однак, звертаємо увагу, що у разі, якщо питання про відповідальність за невиконання договірного зобов'язання буде предметом судового розгляду, сертифікат про форс-мажорні обставини не матиме для суду обов'язкової сили. Суд буде вирішувати питання щодо наявності підстав для звільнення сторони від відповідальності за порушення договірного зобов'язання на підставі всіх доказів, які містяться у справі, в тому числі, з урахуванням сертифікату про форс-мажорні обставини.

Шляхи врегулювання

У всіх випадках сторонам рекомендується вирішувати питання щодо невиконання договірних зобов'язань під час Карантину шляхом переговорів з контрагентами. Наприклад, сторона, яка потрапила під дію форс-мажорних обставин, у повідомленні про виникнення форс-мажорних обставин може запропонувати контрагенту альтернативні способи виконання відповідного договірного зобов'язання. Зокрема, це може бути пропозиція відстрочити виконання зобов'язання або змінити зобов'язання таким чином, щоб воно могло бути належно виконане за існуючих обставин. У будь-якому випадку, сторона, яка не отримала належного виконання за договором, може звернутися до суду із позовом до сторони, яка порушила зобов'язання, про примусове виконання умов договору.

Рекомендовані дії

  • Уважно переглянути положення про форс-мажорні обставини у кожному договорі, який не може бути виконаний у зв’язку з дією форс-мажорних обставин, приділяючи особливу увагу вимогам щодо повідомлення про форс-мажорні обставини та передбаченим наслідкам застосування таких положень.
  • Радимо сторонам, які не можуть виконати зобов'язання за договорами, вживати всіх можливих заходів для уникнення або подолання наслідків дії форс-мажорних обставин на їх можливість виконати договірні зобов'язання, дотримуватись вимог щодо повідомлення про форс-мажорні обставини, а також невідкладно звертатися до ТПП для отримання сертифікату про форс-мажорні обставини.
  • Сторонам рекомендується докласти всіх зусиль для мирного вирішення питань, пов’язаних з невиконанням договірних зобов'язань, однак, у сторони, яка отримує повідомлення про форс-мажорні обставини, завжди є можливість звернутися до суду для примусового виконання умов договору. Також варто зазначити, що якщо сторони не досягають згоди щодо приведення умов договору у відповідність з ситуацією, що виникла, сторона, що не може виконати зобов'язання, може звернутися до суду для зміни або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин, які існували при укладенні договору.

У разі виникнення потреби у більш детальному обговоренні будь-якого з питань, викладених у цьому повідомленні, будь ласка, звертайтесь до нас.

Інші новини, огляд законодавчих ініціатив щодо COVID-19 та інша інформація доступні у Довідковому центрі щодо коронавірусу, який надає доступ до інформаційних ресурсів, повідомлень про законодавчі зміни в різних країнах, а також до контактних осіб в наших офісах, які можуть відповісти на додаткові питання.

Офіційні постачальники послуг