Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес-спільнота закликає Європейську Комісію забезпечити «зелені коридори» до морських портів ЄС для української сільськогосподарської продукції та зняти імпортні обмеження після 15 вересня 2023 року

Бізнес-спільнота закликає Європейську Комісію забезпечити «зелені коридори» до морських портів ЄС для української сільськогосподарської продукції та зняти імпортні обмеження після 15 вересня 2023 року

Обсяги сухопутного та морського експорту українських зернових та олійних культур знаходяться під загрозою надзвичайного скорочення і блокування через зрив Чорноморської зернової ініціативи російською стороною та запроваджені імпортні обмеження до деяких держав-членів Європейського Союзу (ЄС).

Поточні агресивні та цілеспрямовані обстріли російською стороною інфраструктури українських Чорноморських та Дунайських портів завдали значної шкоди зерновій портовій інфраструктурі, резервуарам і зерносховищам, знищивши близько 60 тис. тонн зерна. З огляду на те, що російська сторона використовує продовольство як зброю, близько 25 млн тонн сільськогосподарської продукції не було відправлено на міжнародні ринки, в тому числі вантажі до країн з високим рівнем голоду, таких як Ефіопія, Ємен та Афганістан. Глобальні ланцюги постачання продовольства та безпека, включаючи світові ціни на продовольство та рівень голоду, знову піддаються значному ризику. Україна не зможе експортувати врожай цього сезону, а через вищі витрати на логістику альтернативних маршрутів (залізничних та автомобільних) виробництво буде зведено до мінімуму, що відповідно збільшить рівень загрози глобальної продовольчої безпеки в 2024 році.

Враховуючи зазначене вище, Американська торговельна палата в Україні закликає Європейську Комісію:

1. Забезпечити «зелені коридори» для української сільськогосподарської продукції до морських портів ЄС країн Балтії (Клайпеда та ін.), Німеччини (Росток, Гамбург), Нідерландів (Роттердам), Хорватії (Рієка), Італії (Трієст), Словенія (Копер), що дозволить збільшити пропускну спроможність Європейських шляхів солідарності приблизно на 1-1,5 мільйона тонн зерна щомісяця, включаючи наступне:

  • перенести процедури санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю з пунктів пропуску державного кордону України до території країни призначення;
  • запровадити субсидії Єврокомісії для компенсації додаткових логістичних та транспортних витрат.

2. Зняти обмеження на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини після 15 вересня 2023 року, щоб забезпечити безперебійний та постійний експорт українського зерна та олійних культур на світові ринки. Такий крок відповідає імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у той час як посилення роботи Європейських шляхів солідарності призведе до розвитку портової інфраструктури ЄС, та використання сировини українських зернових та олійних культур є сприятливим для європейської доданої вартості.

Ми вдячні Європейській Комісії та Уряду України за непохитну підтримку та всі зусилля, спрямовані на забезпечення ефективної роботи платформи Європейських шляхів солідарності.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг