Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес прагне вдосконалення законодавства для боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією у фармацевтичному секторі та секторі медичного обладнання, а також механізмів розслідування злочинів правоохоронними органами

Бізнес прагне вдосконалення законодавства для боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією у фармацевтичному секторі та секторі медичного обладнання, а також механізмів розслідування злочинів правоохоронними органами

Для забезпечення доступу пацієнтів до лікарських засобів необхідний комплекс заходів, спрямований на подолання та превенцію потрапляння в обіг фальсифікованої та контрафактної продукції у сфері охорони здоров’я. Це стосується як лікарських засобів, так і медичних виробів.

Про це та інше говорили на заході організованому Американською торговельною палатою в Україні – Круглому столі щодо питань, пов’язаних із боротьбою з фальсифікованою та контрафактною продукцією у сфері охорони здоров’я. Ключовою метою заходу було обговорення питання щодо стану належного та всебічного розслідування у сфері фальсифікації та контрафакту лікарських засобів задля забезпечення пацієнтів лікарськими засобами належної якості та питання щодо пошуку потенційних шляхів боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією у фармацевтичній сфері: імплементація положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я, (2011/62/EU) (далі – Конвенція) та запровадження верифікації лікарських засобів.

До діалогу були запрошені представники як українських органів державної влади, так і міжнародні партнери. Так, до заходу долучилися та ділилися досвідом боротьби із фальсифікованою та контрафактною продукцією представники Посольства США в Україні, Управління кримінальних розслідувань Управління з продовольства і медикаментів США (FDA), Управління патентів і товарних знаків США, Офісу Генерального прокурора, Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій», Служби безпеки України, Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, медичної допомоги та медичного страхування, Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Благодійного фонду «Пацієнти України», а також міжнародні фармацевтичні виробники.

Тетяна Прокопчук, Віце-президент Американської торговельної палати в Україні наголосила:

«Американська торговельна палата в Україні дуже серйозно ставиться до питань запобігання вчиненню та належного розcлідування злочинів у сфері порушення прав інтелектуальної власності, зокрема фальсифікації та незаконного обігу медичної продукції. Дане питання залишається серед ключових пріоритетів Комітету Палати з питань охорони здоров’я, Комітету Палати з питань інтелектуальної власності та Робочої групи Палати з питань медичних виробів та виробників медичного обладнання. Адже, це в першу чергу безпека пацієнтів та здоров’я нації. Водночас захист інвестицій та прав власності й встановлення рівних правил гри та реалізація належного захисту прав інтелектуальної власності – це один із найвищих стратегічних пріоритетів для бізнесу та наших компаній. Ми очевидно розуміємо важливість співпраці усіх зацікавлених сторін у цьому напрямку, тому Палата продовжує працювати над двома кроками – це робота щодо забезпечення прозорого, неупередженого, своєчасного розслідування, а також напрацювання законодавчих та регуляторних змін необхідних для системної роботи».

Доріан Мазуркевич, аташе з питань інтелектуальної власності в країнах Євразії, Бюро патентів і товарних знаків США, Управління міжнародної торгівлі, Міністерство торгівлі США, Посольства США в Україні, висловив повну відданість уряду США підтримці економічного розвитку та зростання України. Він зазначив, що ключовою для інноваційного та креативного секторів є законодавча та судова база, яка вселяє довіру інвесторів, і критично важливим для цього залишатиметься правозастосування.

Олексій Бонюк, начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора під час зустрічі зазначив, що представники Офісу Генерального прокурора, дослідивши всі наявні в Україні кримінальні провадження, які стосуються підробки лікарських засобів, дійшли висновку, що наразі відсутній єдиний підхід щодо здійснення розслідування даних справ від алгоритму дій до кваліфікації кримінального правопорушення. Він  зазначив, що ефективна взаємодія між правоохоронними органами, пацієнтськими організаціями та бізнес-спільнотою є надзвичайно важливою.

«Наші спільні зусилля дадуть можливість створити нову повноцінну спеціалізацію, а саме створити спеціалізований підрозділ з питань інтелектуальної власності при прокуратурах, починаючи з Офісу Генерального прокурора, для протидії всім правопорушенням з елементами порушення прав інтелектуальної власності».

Борис Даневич, співголова Комітету Палати з питань охорони здоров’я, компанія «CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang» зазначив, що Україна була першою країною, яка ратифікувала Конвенцію. Проте багато моментів не було імплементовано. Україна так і не запровадила передбачену Конвенцією кримінальну відповідальність за фальсифікацію медичних виробів, ветеринарних препаратів, а також за транзит і експорт фальсифікованих ліків. Крім того, не було запроваджено однозначної заборони і кримінальної відповідальності за незаконний обіг медичної продукції. Як зазначив спікер, станом на сьогодні спостерігається прогрес, адже Парламент прийняв новий Закон України «Про лікарські засоби». Коли він вступить у дію чимало проблем щодо ліків будуть вирішені. Водночас подолати колосальний нелегальний ринок лікарських засобів та медичних виробів можна лише із повною імплементацією вимог Конвенції та налагодженням ефективної координації між правоохоронними та іншими дотичними органами. Борис також наголосив на ще одному елементі контролю – верифікації лікарських засобів, однак даний механізм працюватиме тільки у легальній частині ринку.

Михайло Радуцький, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, наголосив на важливості повної імплементації в законодавство України положень Конвенції, необхідності оновлення термінології фальсифікованого лікарського засобу, а також необхідності фокусуватись на проблематиці злочинів пов’язаних із порушенням прав інтелектуальної власності, які не покриваються Конвенцією.

“Ще одне важливе питання – боротьба з підробкою медичних виробів. У нашому Комітеті працює робоча група, яка допрацьовує урядовий законопроект «Про медичні вироби». В оновленій версії документа зокрема імплементовані положення конвенції «Медікрайм».”

За підсумками дискусії під час круглого столу його учасники вбачають необхідність вдосконалення законодавства для боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією у фармацевтичному секторі та секторі медичного обладнання, а також вдосконалення механізмів розслідування злочинів у вказаній сфері правоохоронними органами.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг