Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Харчова промисловість Медіа та комунікації Роздрібна торгівля та електронна комерція

Розширено перелік галузей, що можуть працювати в умовах локдауну

Розширено перелік галузей, що можуть працювати в умовах локдауну

8 січня 2021 р. в Україні розпочався новий локдаун, що триватиме до 25 січня 2021 р.

Напередодні локдауну Кабінет Міністрів України опублікував зміни до постанови №1236, якою передбачено карантинні вимоги. За результатами низки зустрічей та консультацій Американської торговельної палати в Україні (Палати) з керівництвом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Уряд частково врахував пропозиції бізнесу щодо зняття окремих обмежень в умовах локдауну.

Відповідно до нових змін було розширено список галузей, що можуть працювати в умовах локдауну – дозволено продаж побутової хімії та друкованої преси, а також роботу точок зі збору та заготівлі відходів, що підлягають повторному використанню. Важливість останніх полягає у забезпеченні харчової промисловості пакувальними матеріалами.

Водночас, інші обмеження, що діють протягом локдауну, залишилися незмінними з огляду на позицію МОЗ. За посиланням можна ознайомитися із відповідним роз’ясненням МОЗ щодо оффлайн торгівлі (зокрема й тютюновими виробами). Бізнес-спільнота вдячна за роз’яснення, що зняло гостроту окремих питань, хоча й не вирішило усі проблеми.

Для прикладу, діє необґрунтована заборона на оффлайн торгівлю нехарчовими товарами в продуктових супермаркетах та магазинах, що реалізують товари першої необхідності, яким дозволено працювати протягом локдауну. Таким чином, всі нехарчові товари, окрім деяких категорій (засоби гігієни та побутова хімія, лікарські засоби та вироби медичного призначення, ветеринарні препарати та корми, насіння та засоби захисту рослин, засоби зв’язку, друковані засоби масової інформації) можуть бути реалізовані лише у форматі адресної доставки. Палата неодноразово зверталася до Уряду з позицією, що таке обмеження асортименту не співвідноситься із заходами щодо запобігання поширенню COVID-19.

Палата продовжить доносити зазначену позицію в комунікації із відповідальними стейкхолдерами.

Офіційні постачальники послуг