Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Заплановано впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання

17 лютого 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (Building Information Modelling, далі – BIM), а також план заходів з її реалізації.

ВІМ-технології – це інноваційний підхід до управління цифровою інформацією у будівництві, завдяки якому можна віртуально відтворити об’єкт будівництва та отримати актуальну проєктну та експлуатаційну документацію в будь-який момент протягом його життєвого циклу: від проєктування до зведення, експлуатації та демонтажу. Впровадження BIM-технологій сприятиме зниженню витрат і збільшенню ефективності будівництва, підвищенню прозорості інвестиційно-будівельних процесів та зменшенню технічних, планових і фінансових ризиків на всіх етапах життєвого циклу об'єкта.

На необхідності впровадження ВІМ-технологій наголошували учасники будівельного ринку вже декілька років. На цьому акцентували увагу і ми у Звіті "Реформування нормативно-правового регулювання будівельної галузі України", який був розроблений нами для Міністерства розвитку громад та територій України (Мінрегіон) за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку та презентований у 2020 році.

Основні моменти

Концепція визначає принципи, засади та механізми реалізації державної політики щодо впровадження BIM-технологій для подальшого реформування, модернізації та цифрової трансформації будівельної галузі України.

Концепція передбачає:

  • нормативно-правове врегулювання застосування ВІМ-технологій в Україні на всіх етапах життєвого циклу об’єктів будівництва;
  • перегляд старих та прийняття нових будівельних норм, гармонізованих з міжнародними стандартами;
  • зміна підходів щодо розроблення проєктної документації, ціноутворення та здійснення процедур закупівель з врахування концепції життєвого циклу об’єкта будівництва;
  • поетапне впровадження пілотних проєктів будівництва, що реалізуються із використанням державної підтримки, із застосуванням ВІМ-технологій;
  • заохочення організацій до використання у своїй діяльності ВІМ-технологій (шляхом запровадження стимулюючих заходів, безкоштовних навчальних програм та експертної підтримки тощо) та інші заходи.

Додаткова інформація

Концепцію передбачається реалізувати до 2035 року чотирма фазами:

  • Фаза І (2020 – 2022 роки): початок системного використання ВІМ-технологій, створення нормативно-правового регулювання та технічного забезпечення ВІМ-технологій в Україні. Початок впровадження пілотних проєктів щодо об’єктів різного призначення.
  • Фаза ІІ (2023 – 2024 роки): запровадження обов’язковості використання ВІМ-технологій при будівництві окремих об’єктів, які мають певні параметри (вартість, складність, клас наслідків (відповідальності)), в тому числі при реалізації проєктів будівництва, що здійснюється з використанням державної підтримки. Продовження реалізації пілотних проєктів.
  • Фаза ІІІ (2025 – 2030 роки): розширення критеріїв обов’язкового використання ВІМ-технологій при реалізації проєктів будівництва, що здійснюється з використанням державної підтримки. Запровадження експлуатації об’єктів з використанням ВІМ-технологій.
  • Фаза IV (2030 – 2035 роки): повноцінне використання ВІМ-технологій при реалізації будівельних проєктів. Запровадження обов’язкового використання ВІМ-технології для всіх проєктів будівництва, що здійснюється за державної підтримки. Розширення критеріїв обов’язковості використання ВІМ-технології для об’єктів, спорудження яких здійснюється за рахунок приватних коштів.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг