Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна готова запустити ринок деривативів завдяки стандартній документації ISDA

Україна готова запустити ринок деривативів завдяки стандартній документації ISDA

Київ, Україна (28 вересня 2021 р.) – Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» разом з Американською торговельною палатою в Україні та Незалежною асоціацією банків України оголосили про запровадження української генеральної угоди для позабіржових деривативних контрактів, яка базується на генеральній угоді ISDA. Ця угода зробить операції з фінансовими та товарними деривативами безпечнішими, більш ефективними та менш витратними. Адаптувати оригінальні документи ISDA з урахуванням специфіки українського регулювання та національного ринку допомагала юридична фірма «Кінстеллар» (Kinstellar).

Нова документація для України базується на генеральній угоді ISDA, яка є міжнародним стандартом та яка опублікована Міжнародною асоціацією свопів та деривативів (ISDA - International Swaps and Derivatives Association, Inc.).

«Учасники ринку в усьому світі користуються генеральною угодою ISDA через дві важливих переваги, які вона надає договірним відносинам, а саме: визначеності та послідовності. ISDA вітає Україну у спільноті країн, які впроваджують документацію на основі найкращої міжнародної практики, що забезпечує підвищення прозорості та збільшення ліквідності на позабіржовому ринку деривативів», – зазначив старший юрисконсульт ISDA Пітер Вернер.

Укладення деривативних контрактів з контрагентами на основі генеральної угоди ISDA в Україні стало можливим завдяки Закону України № 738, який виклав у новій редакції Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» та набрав чинності з 01.07.2021 р. За розрахунками експертів Проекту «Трансформація фінансового сектору», потенційний обсяг ринку позабіржових деривативів в Україні оцінюється в 15 млрд. доларів США на рік, і при цьому близько 6,000 учасників будуть залучені до операцій з валютними та аграрними деривативами.

«На створення української стандартної документації для деривативів давно чекали банки та інвестиційні фірми (з метою хеджування власних ризиків та ризиків клієнтів), а також трейдери та виробники сільгосппродукції. У процесі розробки документації були задіяні провідні асоціації приватного сектору, банки, інвестиційні та юридичні фірми, урядові установи», – сказав керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Роберт Бонд.

Документація була розроблена у співпраці з представниками ринку та асоціаціями, зокрема з Американською торговельною палатою в Україні та Незалежною асоціацією банків України.

«Представники компаній-членів Палати з фінансового сектору, сектору енергетики й агропромислового комплексу, а також юридичних компаній, брали активну участь у розробці локалізованої версії генеральної угоди ISDA. Ми дуже раді можливості долучитися як партнери до запуску української стандартної документації для деривативів, аби зробити Україну більш привабливою для інвесторів та сучасним місцем для ведення бізнесу», – сказав Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні.

Наразі український ринок деривативів перебуває на початковому етапі свого розвитку. Наявність стандартної документації, безперечно, сприятиме збільшенню популярності деривативних контрактів.

«Ми раді, що НАБУ стала тим первинним, базовим майданчиком, якому вдалося залучити бізнес, стандартизувати документацію й адаптувати все до українських реалій. Цей крок спростить укладення та виконання деривативних контрактів, зокрема для нових користувачів, і це дасть змогу суттєво розширити межі ринку, надати йому потужного імпульсу зростання», – зазначила Виконавча директорка НАБУ Олена Коробкова.

З документацією, яка включає локалізовану Генеральну угоду щодо деривативних контрактів, що укладаються поза організованим ринком, договір про обмін маржею та типові умови для валютних, товарних та процентних деривативів, можна ознайомитися за посиланнями:

Документація надається всім учасникам ринку безкоштовно.


Про USAID

Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року і за цей час надало допомоги на більш ніж 3 млрд. доларів США. Поточні стратегічні пріоритети USAID включають зміцнення демократії та належне управління, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту на сході. З додатковою інформацією про діяльність USAID можна ознайомитися на веб-сайті http://www.usaid.gov/ukraine або на сторінці у Фейсбук - https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Про Проект USAID «Трансформація фінансового сектору»

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» підтримує реформування фінансового сектору в Україні та надає технічну допомогу за такими напрямами: споживче кредитування; реформування законодавчої та нормативної бази; розширення доступу до фінансів у небанківському фінансовому секторі; розширення застосування електронних фінансів; а також сприяння залученню населення до фінансових ринків та захисту прав споживачів фінансових послуг. З додатковою інформацією про Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» та його діяльність можна ознайомитися на веб-сторінках: http://www.fst-ua.info/en/ та/або https://www.facebook.com/FSTProject.

Офіційні постачальники послуг