Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Sayenko Kharenko допомогла Україні виграти її найбільшу інвестиційну арбітражну справу

Держава Україна успішно захистила свої інтереси проти позову, поданого на підставі Договору до Енергетичної Хартії міноритарними акціонерами одного з найбільших виробників нафти і газу в Україні – ПАТ «Укрнафта» (Укрнафта). Позивачі у справі «Літтоп Ентерпрайзес Лімітед, Бріджмонт Венчерз Лімітед та Бордо Менеджмент Лімітед проти України» (SCC Arbitration № V 2015/092) спочатку намагалися стягнути з України 4,674 мільярда доларів США, але згодом збільшили свої позовні вимоги до 6,108 мільярда доларів США.

Інвестиційний спір, який пов’язаний із володінням природним газом, закачаним Укрнафтою в газотранспортну систему України, розпочався 30 червня 2015 року. Спір також стосувався деяких регуляторних заходів, які нібито були спрямовані проти Укрнафти та/або її міноритарних акціонерів. Ці заходи стосувалися нібито втручання у формування цін, за якими Укрнафта могла продавати свій природний газ, підвищення ставок рентної плати при видобутку нафти, конденсату та природного газу, а також законодавчих змін щодо кворуму в українських акціонерних товариствах.

Арбітражний розгляд складався з декількох етапів, які тривали майже 5 років з детальними поданнями обох сторін щодо питань юрисдикції, суті позову та розміру збитків. Сторони подали загалом 12 основних письмових подань, викладених на понад 3-х тисячах сторінках, які підтверджувалися понад 3 500 фактичними та юридичними додатками на більш ніж 85-ти тисячах сторінках. До справи було залучено 16 експертів, які підготували в цілому 28 експертних висновків, а також 11 свідків, які надали загалом 25 письмових показань. Справа також включала дві окремі стадії щодо витребування документів (document production), які охоплювали значний обсяг матеріалів та заперечень сторін. Слухання щодо юрисдикції, суті позову та розміру збитків було проведене в Лондоні з 1 по 18 квітня 2019 року.

4 лютого 2021 року арбітражний суд у складі королівського адвоката професора Джуліана Лью (Julian Lew QC), королівського адвоката пана Іва Фортьє (Yves Fortier QC) та пана Родріго Ореамуно (Rodrigo Oreamuno) виніс Остаточне Рішення, яким «відмовив у юрисдикції щодо вимог позивачів». Зокрема, арбітражний суд встановив, що він не має юрисдикції для вирішення спору по суті в цьому арбітражі. Арбітражний суд прийняв таке рішення «на підставі трьох із підстав, заявлених Відповідачем». Арбітражний суд прийшов до висновку, що кожна з цих підстав самостійно була достатньою для відмови в юрисдикції у даній справі.

Денис Малюська, Міністр юстиції України, коментує: «Це – мега перемога для України, яка заощадила всім нам більше ніж 6 мільярдів доларів США, суму, яка перевищує усі витрати річного бюджету держави на освіту або ж становить приблизно половину витрат бюджету держави на виплату пенсій у 2021 році! Це рішення є найкращим результатом, який ми могли отримати в цьому арбітражі. Велика подяка членам команди Мін’юсту, яка вела справу. Особлива подяка висловлюється команді юридичних радників України, яка складається з висококваліфікованих і досвідчених юристів, що прискіпливо сформували та реалізували правову стратегію України у цій справі, – Latham & Watkins, Sayenko Kharenko, а також усім баристерам».

За словами партнера Sayenko Kharenko Олександра Друга, «Це – відмінний результат. Справа була дуже складною, охоплювала історичний період в понад 10 років, сповнений різноманітних подій та постійних судових процесів в Україні, і стосувалася питань з практично усіх галузей українського законодавства. Ця перемога є результатом тісної співпраці між усіма юридичними радниками та експертами, які були надзвичайно кваліфіковано відібрані, організовані та скоординовані Міністерством юстиції».

Україна була представлена Міністерством юстиції України під загальним керівництвом Івана Ліщини, заступника Міністра юстиції України, за підтримки команди Latham & Watkins в якості головного юридичного радника та Sayenko Kharenko в якості місцевого юридичного радника.

Команда Latham & Watkins включала партнерів Себастьяна Зеельманна-Еггеберта (Гамбург) та Чарльза Клейпула (Лондон) та юристів Деніела Харрісона та Томаса Лейна.

Команду Sayenko Kharenko очолювали партнери Олександр Друг та Тетяна Сліпачук (до моменту її обрання головою Центральної виборчої комісії України у вересні 2018 року, після чого вона залишила Sayenko Kharenko) за підтримки радника Володимира Яремка, старшого юриста Олесі Гонтар та юристів Аліни Данилейко, Олени Солонської та Владлени Лаврушиної.

Україна також залучила королівського адвоката Банкіма Танкі, баристерів Джеймса Даффі та Джайлза Робертсона з Fountain Court Chambers, королівського адвоката професора Гуглієльмо Вердіраме з Essex Street Chambers, а також королівського адвоката Тіма Отті з Blackstone Chambers.

Офіційні постачальники послуг