Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Реінтеграція ветеранів у робоче середовище – бізнес розпочав діалог на найвищому рівні

Реінтеграція ветеранів у робоче середовище – бізнес розпочав діалог на найвищому рівні

Київ, 8 лютого 2024 рік

Американська торговельна палата в Україні, спільно зкомпанією-членом Палати «McDonald's Ukraine», у партнерстві з «Superhumans Center» й ГО «Безбар’єрність» імплементаційним партнером ініціативи Першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів», провела Круглий стіл «Підтримка героїв: Реінтеграція ветеранів у робоче середовище».

Всі захисники та захисниці України повинні мати можливість реалізувати свій потенціал, знання і навички у цивільному житті. Тому завданням держави та бізнесу є допомога людям із військовим досвідом адаптуватися до цивільного життя та забезпечити належні умови для працевлаштування.

Американська торговельна палата в Україні прагне посилити діалог між державою і бізнесом та об’єднати зусилля, щоб повертати ветеранам і ветеранкамможливість повноцінно працювати й максимально їх підтримувати на цьому шляху. На сьогодні вже є чітке усвідомлення потреби та вже розроблені загальнодержавні програми з реінтеграції ветеранів у робоче середовище. Однак залишається ще багато питань, які треба з’ясувати і врахувати, щоб вся система запрацювала.

«Ми, як бізнес, хочемо краще розуміти, яка потрібна підтримка і допомога, і які інтеграційні програми і рішення ми першочергово маємо впроваджувати, що має стати частиною системної політики компаній стосовно працівників. Провідні компанії мають знання й багаторічні практики залучення і розвитку різних працівників, а держава – бачення з реінтеграції ветеранів. Ми ініціювали цей діалог, щоб діяти разом, щоб забезпечити українським захисникам і захисницям ті рішення, які потрібні саме для них, і створювати для них гідні можливості», – прокоментувала Юлія Бадрітдінова, Генеральна директорка McDonald’s Україна, Чехія, Словаччина, та членкиня Ради директорів Палати.  

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, розпочинаючи дискусію, зазначив: «Підтримка ветеранів та їх реінтеграція є одним із пріоритетів роботи Комітету Палати з питань управління людським капіталом у 2024 році. Компанії-члени Палати є надійними роботодавцями, які готові працевлаштовувати ветеранів та забезпечувати їх стабільний кар’єрний розвиток, але мають чітко розуміти які є потреби та як вони можуть їх забезпечити. Саме тому ми створюємо платформу для спільних дій бізнесу, Уряду та ветеранів з урахуванням сучасних українських реалій».

Окрім керівництва Палати, до заходу в якості спікерів також долучилися:

Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України;
Оксана Збітнева, Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я, Голова ГО «Безбарʼєрність»;
Наталія Калмикова, Заступниця Міністра оборони України;
Катерина Ковальчук, директорка Superhumans Center;
Сергій Жуковський, Випускник Superhumans Center, Захисник України;
Людмила Голинська, Старша директорка з персоналу, Carlsberg Україна.

Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України, сказала: «Підтримка наших громадян, зокрема ветеранів та їхніх родин, є справою всього суспільства. Тому дуже важливо, щоб кожен знав, умів і міг робити на своєму рівні те, що допомагає реінтегрувати ветеранів в суспільне життя, відновити свої сили та повноцінно реалізовуватися. У рамках взаємодії бізнесу та Мінсоцполітикирозвиваємо наші нові проекти. Перший такий вектор розбудова Центрів життєстійкості та підтримка психоемоційного стану громадян в кожній громаді, як для ветеранів, так і просто мешканців громади. Ще одним напрямом є програма соціального відновлення для ветерана та членів його родини, де ми просимо бізнес долучатися до фінансування програми щоб дати таким родинам відчуття, що про них турбуються, вони важливі і для них є шляхи куди рухатися далі та долати труднощі, з якими вони можуть стикатися. Хочу теж звернути увагу та прошу бізнес підтримати законопроект 5344-д, який розширює підтримку працевлаштування людей з інвалідністю і запроваджує велику кількість інструментів, коли і бізнесу, і людині з інвалідністю буде набагато легше знайти один одного та ефективно працювати разом».

«Формула української стійкості проста і складна водночас: це непохитні цінності, соціальні зв’язки і теплі стосунки – взаємовідносини, у які нам варто інвестувати, й бізнесу зокрема. Завдяки лідерству першої леді Олени Зеленської тема ментального здоров’я, яка десятиліттями була стигматизована, стає видимою, і сьогодні ми піднімаємо її в контексті впровадження у корпоративну культуру компаній. Куди спрямовувати фокус? На ресурс працівників, який добре нарощується у масштабованих навчаннях, комплексні програми реінтеграції ветеранів та ветеранок, бо це і про безбар'єрне працевлаштування, і про облаштування робочого місця, і про створення послуг, які будуть доступні усім», – зазначила Оксана Збітнєва, голова громадської організації «Безбар’єрність», керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

Наталія Калмикова, Заступниця Міністра оборони України, зазначила: «На сьогодні Збройні Сили України є головним роботодавцем в Україні. До лав ЗСУ повернулася значна кількість учасників бойових дій, які стали досвідченими побратимами для великої кількості добровольців без бойового досвіду, які поповнили військо. Наше завдання створити умови при яких  інтеграція військовослужбовців в суспільство та на ринок праці у післявоєнний період пройшла б максимально ефективно. І займатися цим потрібно вже зараз. Тому зараз спільно з іншими органами державної влади напрацьовуємо нову політику інтеграції ветеранів в мирне життя, яка буде заснована на потребах самих ветеранів».

«Реінтеграція ветеранів і ветеранок це історія не про фізичне повернення військових з фронту. Це складна і щоденна робота нас як суспільства, постійний полілог усіх стейкхолдерів: від освітян та менеджерів середньої ланки до власників великих бізнесів та закладів культури. Саме цим щодня в Superhumans займається велика команда людей. Програми психологічної підтримки, карʼєрніконсультації та допомога в написанні бізнес-планів для ветеранів; тренінги, лекції, воркшопи, «маршрути» змін для бізнесів; комунікаційні кампанії та публічні проекти з масовими аудиторіями. Ми країна ветеранів. Ми країна людей з інвалідністю, людей з травмами та шрамами війни. І це важливо не тільки розуміти, а працювати з цим уже сьогодні»,сказала Катерина Ковальчук, директорка Superhumans Center.

«З першого дня повномасштабної війни нашим пріоритетом була всебічна підтримка колег. Компанія надає фінансову допомогу мобілізованим співробітникам, а також зберігає за ними всі робочі місця та середній щомісячний заробіток. Ми тісно співпрацюємо з нашими колегами-ветеранами й вдячні їм за відкритість і готовність долучатися до постійної розбудови й вдосконалення нашої програми. Реінтеграція ветеранів починається з моменту мобілізації», – коментує Людмила Голинська, HR директорка Carlsberg Україна.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг