Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Початок роботи міжнародного реєстру збитків, завданих агресією рф проти України

2 квітня 2024 року розпочався прийом заявок до Міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України («Реєстр»), який минулого року було створено Радою Європи. Реєстр підписали 43 країни-члени Ради Європи та представники Європейського Союзу, США, Канади та Японії.

Ключові факти про Реєстр:

Реєстр забезпечує:

  • документальну фіксацію доказів та інформації щодо позовів про відшкодування шкоди, збитків чи пошкоджень, спричинених російською агресією проти України;
  • обробку інформації та доказів за вимогами про відшкодування збитків, які є конфіденційними;
  • класифікацію вимог, оцінку та прийнятність вимог.

Критерії прийнятності

Для запису вимог у Реєстрі вони можуть подаватися стосовно шкоди, збитку або пошкодження, які були спричинені:

  • 24 лютого 2022 року або пізніше;
  • на території України в її міжнародно визнаних кордонах, що поширюються також на її територіальні води;
  • міжнародно-протиправними діями Російської Федерації в Україні або проти України.

Вимоги, докази та пов’язану з ними інформацію можуть подавати до Реєстру зацікавлені фізичні та юридичні особи, а також держава Україна (включаючи її регіональні та місцеві органи влади, а також суб’єкти господарювання, що перебувають у державній власності або контролюються державою).

Хто і як сьогодні може подати заяву?

Початковий запуск Реєстру зосереджено лише на одній категорії – пошкодження чи руйнування житлового нерухомого майна. Інші категорії стануть доступними згодом.

Станом на зараз лише фізичні особи можуть подати заяву.

Усі заяви подаються через портал «Дія». Процес подачі заяви є безкоштовним. Варто зауважити, що заява може бути визнана «необґрунтованою», саме тому збір доказів є ключовим питанням. У майбутньому можливі й інші способи подання заяви.

Реєстр є виключно інформаційною базою і першим етапом запровадження Міжнародного Компенсаційного Механізму.

Наступні компоненти Міжнародного Компенсаційного Механізму

Наступними компонентами Компенсаційного Механізму є:

  • Комісія з розгляду вимог, яка безпосередньо розглядатиме вимоги та присуджуватиме компенсацію, а також
  • Компенсаційний фонд, який акумулюватиме кошти для виплати компенсацій, у тому числі за рахунок конфіскованих активів Російської Федерації.

Висновки

Запуск Реєстру знаменує наступний етап запропонованого Міжнародного Компенсаційного Механізму, який планується розширювати та посилювати. Очікується, зважаючи на склад засновників Реєстру, що запропонований Механізм має потенціал стати реальною можливістю для осіб, що зазнали збитків в Україні через російську агресію, отримати за них компенсацію.


По подальшу інформацію звертайтеся, будь ласка, до Олександра Мартиненка, Партнера, Olexander.Martinenko@kinstellar.com або Данила Волковецького, Керуючого юриста, Danylo.Volkovetskyi@kinstellar.com, +380 44 490 9575.

Офіційні постачальники послуг