Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Новий план розподілу частот та ліцензійні умови набрали чинності в Україні

Січень 2024

В Україні набрали чинності План розподілу і користування радіочастотним спектром в Україні[1] ("План") та Умови ліцензії на користування радіочастотним спектром 'Л02'[2], які встановлюють вимоги стосовно невиключних прав на користування смугою радіочастот ("Ліцензійні умови").

План та Ліцензійні умови розроблено відповідно до зобов'язань України щодо приведення національного законодавства у відповідність до законодавства ЄС. План спрямований на оптимізацію та гармонізацію використання радіочастотного спектру, консолідацію режиму ліцензування, уточнення розподілу радіочастот та створення підґрунтя для впровадження нових технологій в Україні.

План розподілу частот

План розроблений відповідно до Закону України "Про електронні комунікації" і замінює два застарілі нормативно-правові акти, а саме "План використання радіочастотного ресурсу України", затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 815 від 9 червня 2006 року, та "Національну таблицю розподілу смуг радіочастот України", затверджену Постановою Кабінету Міністрів України № 1208 від 15 грудня 2005 року.

План складається з двох розділів:

Розділ 1 "Національна таблиця розподілу смуг радіочастот України" визначає розподіл смуг радіочастот для радіослужб в Україні на первинній або вторинній основі та визначає, які смуги належать до смуг загального користування, а які - до смуг спеціального користування. Смуги радіочастот спеціального користування призначені для радіоелектронних засобів спеціальних користувачів, таких як органи військового управління та інші органи державної влади, визначені законодавством.

Структура розділу 1 є наступною:

Нижня межа смуги радіочастот

Верхня межа смуги радіочастот Служби радіозв’язку, яким розподілено відповідну смугу радіочастот, і номери приміток відповідно до Регламенту радіозв’язку МСЕ для Району 1, до якого належить Україна Служби радіозв’язку, яким розподілено відповідну смугу радіочастот, і номери національних приміток в Україні

Розподіл смуг радіочастот на смуги спеціального користування та загального користування

Розділ 2 "Діючі радіотехнології" містить перелік радіотехнологій, які можуть використовуватися в Україні загальними та спеціальними користувачами, визначає види радіослужб, яким вони відповідають, смуги радіочастот, в яких такі технології можуть використовуватися. Розділ 2 також визначає, які національні стандарти та міжнародно-правові норми застосовуються до технологій та особливості застосування технологій (наприклад, користування на підставі загальної авторизації, ліцензоване користування, необхідність проведення розрахунку електромагнітної сумісності). Для деяких технологій встановлено граничний термін використання.

Структура розділу 2 є наступною:

Радіотехнологія Радіослужба Вид радіозв’язку Базові стандарти Основні загальні стандарти Міжнародно-правові норми Смуга радіочастот Особливості застосування радіотехнологій

Строк припинення використання радіотехнології

План містить три додатки:

Додаток 1 містить роз’яснення національних приміток, які визначають особливості використання радіочастот певними радіослужбами. Такі примітки використовуються у Розділі 1.

Додаток 2 визначає особливості використання морською рухомою радіослужбою смуг радіочастот 156,025 - 157,925 МГц та 160,625 - 162,025 МГц під час застосування радіотехнології “Радіозв’язок берегових та суднових станцій”.

Додаток 3 визначає особливості використання рухомою радіослужбою загальних користувачів смуги радіочастот 150,05 - 168,5 МГц.

Ліцензійні умови стосовно невиключних прав на користування смугою радіочастот

Ліцензія Л02 надає невиключні права на користування смугою радіочастот. Смуга або частина зазначеної смуги радіочастот може використовуватися в межах одного регіону кількома користувачами за умови забезпечення електромагнітної сумісності радіообладнання.

Ліцензійні умови встановлюють такі основні вимоги до користувачів радіочастотного спектру:

  • використання смуги (смуг) радіочастот на умовах, визначених у ліцензії;
  • дотримання застосовних вимог щодо використання радіотехнологій, передбачених Планом;
  • дотримання встановлених Міністерством цифрової трансформації вимог до якості послуг та ефективного використання радіочастотного спектра;
  • дотримання встановлених законодавством вимог щодо експлуатації радіообладнання, у тому числі вимог щодо захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань радіообладнання;
  • запобігання створенню радіозавад радіообладнанню, випромінювальним пристроям та радіоелектронним засобам як загальних, так і спеціальних користувачів;
  • своєчасна та повна сплата рентної плати за користування радіочастотним спектром;
  • своєчасне подання передбаченої законодавством регуляторної звітності;
  • дотримання інших законодавчих вимог законодавства, що застосовуються до прав користування радіочастотним спектром.

На відміну від попередніх ліцензійних умов користування радіочастотним ресурсом, нові Ліцензійні умови не встановлюють жодних кваліфікаційних або організаційних вимог до ліцензіатів.

По додаткову інформацію звертайтеся до партнерки Анастасії Болховітінової Anastasiya.Bolkhovitinova@kinstellar.com або юристки Лариси Горбунової  Larysa.Gorbunova@kinstellarom, +380 44 490 9575, www.kinstellar.com.


[1] "План розподілу і користування радіочастотним спектром в Україні", затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 1340 від 19 грудня 2023 року, набрав чинності 27 грудня 2023.

[2] "Умови ліцензії на користування радіочастотним спектром 'Л02'", затверджені наказом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку № 5 від 3 січня 2024 року.

Офіційні постачальники послуг