Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Надомна та дистанційна робота: затверджено типові форми трудових договорів

Стисло

16 липня 2021 року набрав чинності Наказ Міністерства економіки України № 913-21, яким затверджено типові форми трудових договорів про надомну та дистанційну роботу (надалі - "Наказ").

Основні моменти

Роботодавці можуть використовувати затверджені Наказом типові форми при укладенні трудових договорів про надомну та дистанційну роботу із своїми працівниками, оскільки  законодавство вимагає укладення таких договорів обов'язково у письмовій формі, за виключенням деяких виняткових ситуацій.

Нагадаємо, що з 27 лютого 2021 року в Україні застосування дистанційної та надомної роботи врегульовані законом як окремі форми організації праці, відмінні від роботи на стаціонарному робочому місці (у офісі чи виробничих приміщеннях роботодавця).  Зокрема, встановлені особливі норми щодо охорони праці дистанційних та надомних працівників, забезпечення їх засобами та матеріалами для виконання роботи, їх відповідальності за майно роботодавця і т. ін. Закон також згадує про принципову можливість поєднання дистанційної роботи з роботою на стаціонарному робочому місці, але детальне регулювання щодо цього відсутнє, і цей пробіл роботодавці мають заповнити самостійно.

Рекомендовані дії

  • Привести у відповідність до законодавства трудові договори працівників, що залучені до надомної або дистанційної роботи
  • Для уникнення скарг працівників та судових спорів, розробити та затвердити внутрішні політики щодо взаємних прав та обов'язків роботодавця та працівників у випадку поєднання роботи на стаціонарному робочому місці із виконанням роботи дистанційно

Офіційні постачальники послуг