Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

KPMG: 67% українських жінок-лідерок переконані у майбутньому зростанні їхніх організацій протягом наступних трьох років

KPMG: 67% українських жінок-лідерок переконані у майбутньому зростанні їхніх організацій протягом наступних трьох років

На тлі війни керівниці залишаються обережно оптимістичними. 30% жінок-лідерок в Україні “впевнені” або “дуже впевнені” щодо перспектив зростання світової економіки у найближчі три роки. Трохи більше жінок на керівних посадах (43%) в світі дотримуються такого ж оптимізму та впевнені, що світова економіка зростатиме протягом найближчих трьох років – про це свідчать результати щорічного дослідження KPMG в Україні «Погляд бізнес-лідерок у світі та Україні 2023».

В Україні більшість українських лідерок (67%) демонструють оптимізм та переконані у майбутньому зростанні їхніх організацій, при цьому з них 24% прогнозують зростання доходів організації на рівні від 10% до 20% упродовж наступних трьох років.

Олена Макаренко, Партнерка, керівниця групи форензік та напряму сталий розвиток та ESG, KPMG в Україні, коментує результати дослідження: «Коли ми готувались до цього опитування, ми не очікували, що жінки на керівних позиціях дивитимуться на цю кризу з обережним оптимізмом та будуть переконані у майбутньому зростання їхніх організацій. Цифрова трансформація або її окремі елементи, впровадження стратегії ESG та програми, направлені на розвиток напряму IDE (інклюзивність, різноманітність, рівність) – все це, на думку учасниць опитування, може створити нові можливості для жінок у бізнесі на тлі полікризи, якщо ними правильно користуватись».

Загальні економічні умови

На думку керівниць українських організацій, у 2023 році в Україні найбільшими загрозами для бізнесу є кадровий ризик та політична невизначеність, а також пов`язаний з цим операційний ризик. У світі ризик впливу економічних факторів, таких як рецесія та інфляція, визначаються жінками-лідерками, як першорядна та найбільша загроза для зростання світових організацій. Керівниці компаній у світі визначили рейтинг ризиків для компаній таким чином, що до трійки викликів також увійшли кадровий ризик, політична невизначеність, регуляторний ризик та кіберризик.

Технології та готовність інвестувати в людей

Для вирішення наслідків війни компанії все частіше впроваджують технології. 80% жінок-лідерок в Україні та 75% світових жінок-лідерок погоджуються, що потрібно швидше переорієнтовувати інвестиції на цифрові можливості. При цьому, більшість жінок на керівних посадах в Україні (83%) та жінок-лідерок в світі (74%) вважають, що розвиток технологічних навичок і здібностей працівників опановувати технології важливіший за придбання технологій.

Більше половини (61%) українських бізнес-лідерок не планують змінювати шлях цифрової трансформації своїх організацій. У світі ситуація схожа – 68% жінок-лідерок не планують скорочувати або зупиняти стратегії цифрової трансформації.

Екологічне, соціальне та корпоративне управління (ESG) і гендерний баланс

63% жінок-лідерок в Україні кажуть, що відчувають значний запит з боку зацікавлених сторін на підвищення рівня звітності та прозорості з питань ESG. У світі 67% жінок-лідерок погоджуються з цим твердженням.  Проте, лише 33% жінок на керівних посадах в Україні погоджується з тим, що програми ESG покращують фінансові показники. У світі з цим погоджуються 48% жінок-лідерок.

З перших днів повномасштабної війни компанії в Україні зосередились на людях – головному капіталу будь-якої організації. 53% жінок-лідерок в Україні продовжать фокусувати свою увагу на соціальній складовій ESG упродовж наступних трьох років, інші 30% зосередять увагу на корпоративному управлінні (G).

Окремою нагальною темою для керівниць компаній залишається питання інклюзивності, різноманітності та рівності (IDE). На думку 40% українських лідерок, за останні три роки прогрес у сфері різноманітності та інклюзивності сповільнився. Питання гендерної рівності, як одне з найбільш актуальних IDE-викликів у всьому світі, в Україні має глибоке коріння. Воно набуває особливого змісту в часи війни, коли на жінок лягає більша відповідальність за забезпечення функціонування економіки країни. 70% жінок-лідерок в Україні і 75% у світі вбачають шлях задоволення амбіцій щодо зростання через досягнення гендерної рівності в командах.

Трохи більше половини опитаних українських лідерок (53%) оптимістично налаштовані щодо вирівнювання гендерного балансу в управлінні і вважають, що це може статися впродовж наступних 10 років. Відповідаючи на питання про заміщення посади лідерки у разі її просування чи переходу в іншу компанію, 41% керівниць в Україні заявили, що їх місце має посісти саме жінка. Щодо наступників-чоловіків, в Україні цю думку підтримали 14% жінок-лідерок.

Більше цікавих висновків можна знайти у повній версії звіту на сайті KPMG в Україні – Погляд бізнес-лідерок у світі та Україні 2023 - KPMG Ukraine.

Особливою цінністю звіту є розлогі коментарі та інтерв’ю жінок на керівних посадах провідних компаній в Україні щодо викликів, поточних фокусів уваги та перспектив розвитку бізнесу та тлі війни в Україні: ENZYM GROUP, Dell в Україні, Uklon, Хенкель Україна, SAP Ukraine, «Біосфера», Комо, Американської торговельної палати в Україні.


Про дослідження KPMG «Погляд бізнес-лідерок у світі та Україні 2023»

У звіті “Погляд бізнес-лідерок компаній в Україні 2023” представлені думки українських та світових лідерок щодо підприємницької діяльності й економічного зростання на тлі полікризи. 

Опитування пропонує унікальний погляд на те, як змінилося мислення керівниць унаслідок геополітичних криз, рецесії в світі та повномасштабної війни в України. В опитуванні взяли участь 839 керівниць з 53 країн світу, серед них 30 жінок-лідерок на керівних посадах в Україні, що працюють у різних галузях економіки. 

Структура опитування ґрунтувалася на 73 запитаннях міжнародного опитування KPMG Global Female Leaders Outlook 2023. 

Довідка про KPMG:

KPMG – це міжнародна мережа незалежних фірм, що надають аудиторські, податкові та консультаційні послуги. Ми тісно співпрацюємо з нашими клієнтами, допомагаючи їм у питаннях зниження ризиків та реалізації можливостей для їхнього бізнесу. В офісах KPMG у 143 країнах світу працюють понад 265 000 співробітників.

До числа клієнтів фірм-членів мережі KPMG входять корпорації, державні установи, а також некомерційні організації. Ми забезпечуємо нашим клієнтам стабільні стандарти якості послуг, що надаються, засновані на високому професіоналізмі, глибокому знанні галузевої специфіки та місцевих умов.

Головною метою KPMG є забезпечення і підвищення якості професійних послуг, що надаються її фахівцями. Всі фірми, які входять до нашої міжнародної мережі, прагнуть залучати до свого штату найкращих спеціалістів.

KPMG в Україні представлена ПрАТ "КПМГ Аудит", ТОВ "КПМГ-Україна" та АО "КПМГ ПРАВО".

Контакти для преси: Жанна Білоус, Менеджерка з корпоративних комунікацій, zbilous@kpmg.ua

Офіційні постачальники послуг