Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Ексклюзивне інтерв’ю з Гійомом Кавальє, президентом CRH у Центральній та Східній Європі

Ексклюзивне інтерв’ю з Гійомом Кавальє, президентом CRH у Центральній та Східній Європі

«Для нас Україна – це більше, ніж бізнес». Ірландська CRH вклала в україський бізнес $80 млн під час війни, і планує ще мінімум $100 млн. Ексклюзивне інтерв’ю із президентом CRH у Центрально-Східній Європі Гійомом Кавальє.

Післявоєнна відбудова потребуватиме багато цементу. Ірландська CRH готова поставити на це щонайменше €180 млн. Чому CRH вірить в Україну? Перше інтерв’ю президента компанії у Центрально-Східній Європі Гійома Кавальє.

Топменджемнт ірландської CRH – провідного виробника будівельних матеріалів у світі – не дає інтервю. Для Forbes Ukraine керівник компанії у Центрально-Східній Європі Гійом Кавальє робить виняток.

Український ринок – стратегічно важливий для компанії з капіталізацією під $50 млрд. В Україні CRH працює під брендом Cemark. Компанії належать три заводи: в Камʼянець-Подільському, Одесі та Миколаєві. За останні 25 років CRH інвестувала в українські активи €500 млн. €80 млн з яких – під час повномаштабного вторгнення.

Зараз ірландській гігант націлився на «Волинь-цемент» і «Південьцемент» італьйської компанії Buzzi, яка виходить з українського ринку. Рішення — на погодженні в АМКУ з вересня 2023-го, хоча стандартний час на розгляд – 45 днів (АМКУ може брати додаткові 135 днів на розгляд за потреби). Якщо дозвіл буде надано, то поглинання заводів Buzzi за €100 млн стане другою за розміром чеку M&A-угодою під час війни. Першою, у разі завершення, стане купівля французьким мільярдером Ксавʼє Ньєлем lifecell за $525 млн.

На що розраховує ірландська CRH в Україні?

Про інвестиції в Україну

Скільки коштів CRH вклала в Україну за час повномасштабного вторгнення? У що саме ви інвестуєте?

Близько $80 млн. Перш за все в логістичний термінал у Київській області ($34 млн) та розбудову логістики, посилення енергоефективності наших підприємств.

Чому продовжуєте інвестувати навіть під час повномасштабного вторгнення? Як ви оцінюєте ризики інвестицій за країнами?

Перш за все, ми завжди інвестували в Україну, і тому нам легше, ніж іншим інвесторам, які ніколи раніше цього не робили. CRH є дуже активною групою у сфері злиттів та поглинань (M&A). Ми працюємо на зростання. З початку нашого існування ми здійснили понад 1200 угод M&A. Минулого року — понад 20. Тож для нас інвестиції — це частина ДНК.

Але наші фінансисти завжди дуже уважно та ретельно зважують всі ризики. На нашу думку, перспективи в Україні переважають ризики. Цемент має критичне значення для відбудови. Тож, звісно, це перспективна інвестиція.

Який план інвестицій CRH в Україні до кінця року? Є якісь мінімальні та максимальні суми, які група може вкласти – від чого вони залежать?

Інвестиційні рішення приймаються в кожному окремому випадку, виходячи з можливостей, які ми бачимо на ринку. Якщо бачимо можливості і якщо у нас є відповідні проєкти, ми інвестуємо. Особливо, коли мова йде про модернізацію двох цементних заводів Buzzi.

Яке місце України на мапі бізнесу CRH? 

Група працює у 29 країнах світу та є лідером галузі в Європі та Північній Америці. В Україні CRH працює вже понад 25 років і інвестувала понад €500 млн. «Подільський цемент» є провідним заводом у галузі. Він має один з найнижчих рівнів енергоспоживання в усій Європі.

Але для нас Україна — це більше ніж інвестиція, більше, ніж бізнес. Між нашою компанією та Україною існує глибокий емоційний звʼязок.

Що це означає?

Це – люди та цінності. Ви розраховуєте на друзів, коли життя стає складним. CRH – дуже віддана Україні.

Все ж, яка роль України у вашому бізнесі?

Східна Європа є стратегічно важливим регіоном для CRH, де ми спостерігаємо потужний потенціал для зростання економіки і будівництва, особливо через інфраструктурну діяльність.

Цемент – стратегічна галузь української промисловості. Це необхідна складова для будівництва критичної інфраструктури, доріг, залізничних шляхів та офісних приміщень. Україна демонструвала значний попит на це останні 25 років, а під час перебудови та відновлення потреби країни в цементі стануть ще вищими.

Нагадаю, Польща та Румунія після вступу до ЄС подвоїли обсяги своїх ринків. Україна цілком може повторити цей шлях, але для цього потрібні інвестиції, й потрібно починати вже зараз.

Про угоду з Buzzi

Як ви оцінюєте частку Cemark на українському ринку цементу? Якою вона може стати, якщо групі дозволять придбати активи Buzzi?

Складно говорити про частки, оскільки за роки війни ринок дуже змінився. До повномасштабного вторгнення ринок цементу в Україні складав 10,5 млн т на рік. У 2022 році ринок скоротився до близько 4,5 млн т. Але торік ми побачили поступове відновлення – до 6,1 млн т, що дає значну надію, особливо на заході країни, де значно кращі показники стійкості галузі будівництва.

Коли ви розраховуєте завершити угоду із придбання заводів Buzzi?

Розгляд справи стартував у вересні 2023 року. Як компанія ми знаходимося на фінальній стадії угоди та робимо все необхідне зі свого боку. Є повна впевненість, що процес проходить належним чином.

Ви розраховуєте, що угода відбудеться до кінця року?

Це рішення не в моїй компетенції. Ми очікуємо і дотримуємось юридичної процедури.

Що робитимете, якщо АМКУ не не надасть дозволу щодо активів Buzzi?

Ми повністю довіряємо процесу розгляду з боку АМКУ та зберігаємо позитивний настрій.

Чи вели перемовини про придбання активів інших гравців на цьому ринку — «Іванофранківськцемент», «Кривий Ріг Цемент»? Готові розглядати угоди на придбання їхніх часток?

Ми не обговорюємо публічно нашу стратегію. Наразі ми повністю сконцентровані на придбанні активів Buzzi. Вони ідеально доповнили б наші активи. Ми можемо продемонструвати нашу здатність до інновацій, покращення промислового обладнання. Ми дійсно можемо переосмислити і трансформувати деякі технології, що будуть орієнтовані на майбутнє та відповідають вимогам групи.

У разі, якщо АМКУ погодить угоду з придбання заводів Buzzi, у руках CRH, за різними оцінками, може опинитися понад 50% українського ринку цементу. На яких ще ринках у вас є аналогічні за розміром частки?

Я не знаю, звідки взялась цифра 50% і я не буду обговорювати частки ринку. Зрештою, ринок в майбутньому може виглядати зовсім інакше та, згідно деяких незалежних досліджень, сягати 15 млн т.

Цемент легко транспортується та імпортується. Питання полягає в тому, звідки ви хочете його отримувати? Для України, як на мене, важливо, щоб цемент походив саме з українських заводів – це означає більшу зайнятість населення, більше податків та більш доступний продукт.

Отже, чи бажаємо ми, щоб цемент постачався з добре інвестованих українських заводів, які виробляють передовий та доступний продукт? Або ж ми хочемо імпортований цемент, який буде менш доступним та означатиме менше робочих місць та менше податків?

Щоб постачати 15 млн т, потрібні інвестиції. Я вважаю, що це важливо зараз.

Яку частку цементу із згаданих вами 15 млн т зможе виробляти CRH в України, якщо до групи приєднаються ще два заводи?

Я не можу обговорювати майбутній розмір цементного ринку України. Це залежитиме від різних параметрів – починаючи від особливостей економічної ситуації, та завершуючи кількістю людей, які повернуться в Україну, грошовими переказами, прямими іноземними інвестиціями. Тож я б не хотів спекулювати чи давати якісь цифри.

На яких умовах цю угоду підтримує ЄБРР? Як будуть розподілені ваші частки?

Ми підписали із ЄБРР меморандум про взаєморозуміння, угода ще не фіналізована, деякі умови досі на стадії обговорення, тож я не маю права їх розголошувати.

Але ми дуже пишаємось тим, що залучили на ринок інвестора із такою репутацією та спроможностями зробити внесок у значний інвестиційний проєкт. Але найважливіше, що ми поділяємо спільне бачення з ЄБРР. Заводи в Україні вироблятимуть сталу продукцію, співставну за якістю із країнами ЄС. Це може стати надійним фундаментом для подальшого розвитку української економіки.

Про вихід з Росії і відсутність браку кадрів

З якими проблемами група стикалася, коли виходила з РФ?

Ми ухвалили рішення виходити звідти з першого дня повномасштабного вторгнення. І воно остаточне. У нас немає операційної діяльності в Росії.

Усі активи в Росії вже продали?

Так, сьогодні ми не маємо в РФ нічого.

Які найбільші виклики група бачить перед собою, працюючи в Україні? Чи є проблема із браком кадрів?

Ми почуваємося надійно й особливих проблем немає, з браком кадрів зокрема. Протягом останнього року я щомісяця проводжу в Україні принаймні тиждень. І щоразу дивуюсь тій відданості та амбіційності, який демонструють наші працівники. Вони приходять на роботу, щоб відбудовувати Україну.

Скільки людей працює на CRH в Україні?

Близько 900.

Наприкінці грудня CRH отримав дозвіл АМКУ на придбання контрольної частки у ТОВ «Астор Інвест», власники якого володіють заводами бетонних сумішей у столичному регіоні. Навіщо вам цей актив? У які ще компанія планує вкладати в наступні роки? Про які суми йдеться?

Ми не обговорюємо публічно нашу стратегію. Мета CRH в Україні – забезпечення належної доданої вартості для наших клієнтів у сегменті будівельних матеріалів. Ми володіємо багатьма інтегрованими бетонними компаніями по всьому світу і це типово для нашої стратегії.

Розширюватися ще далі за межі цієї ніші, ви не плануєте?

Наразі ми повністю зосереджені на завершенні угоди з придбання двох заводів Buzzi та налагодженні їх роботи на належному для нас рівні.

Чи розглядає група нарощення інвестицій в українські надра, враховуючи можливе розширення?

Для виробництва цементу, який є абсолютно критичним для реконструкції, як я вже зазначав, сьогодні потрібен вапняк. Поки у нас достатньо тих активів, які є, у нас є всі ресурси, які нам потрібні.

А є ще якісь проєкти в роботі, які група може реалізувати в Україні до кінця року? Чи угоди, що можуть відбутися?

Для нас дуже важливо завершити угоду із Buzzi.

Офіційні постачальники послуг