Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

COVID-19: Огляд запроваджених антикризових заходів для українських позичальників

З метою зменшення негативного впливу коронавірусу COVID-19 на українську економіку Україна вживає антикризових заходів для підтримки вітчизняного бізнесу та домогосподарств.

Заборона підвищувати процентні ставки

30 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону України № 3275, яким, серед іншого, встановлюється тимчасова заборона для українських кредитодавців підвищувати процентні ставки за кредитними договорами з українськими позичальниками. Така заборона діятиме в період дії обмежувальних заходів, запроваджених Урядом України для боротьби з коронавірусом COVID-19.

Зазначений проект закону набере чинності після його підписання Президентом України та офіційної публікації, що, як очікується, відбудеться протягом тижня до 5 квітня 2020 року.

Антикризові заходи НБУ

Реструктуризація кредитів:

26 березня 2020 року Національний банк України (НБУ) прийняв Постанову № 39, якою тимчасово звільнив українські банки від застосування окремих вимог щодо визначення кредитного ризику при оцінці кредитного ризику позичальників.

Зазначеною постановою також передбачено, що українські позичальники, на яких негативно вплинули обмеження, запроваджені у зв'язку з коронавірусом COVID-19, можуть скористатися додатковими регулятивними послабленнями НБУ при реструктуризації своїх кредитів з українськими банками. Такі послаблення застосовуватимуться за умови, що відповідні кредити належним чином обслуговувалися та не мали ознак дефолту станом на 1 березня 2020 року.

Регулятивні послаблення для українських банків:

Протягом березня 2020 року НБУ запровадив додаткові заходи, покликані забезпечити стабільність банківської та фінансової системи. До них, зокрема, належать:

  • довгострокове рефінансування для підтримки кредитування та ліквідності банків;
  • відтермінування стрес-тестування банків та формування буферів капіталу; та
  • призупинення виїзних перевірок банків та інших фінансових установ.

Валютні обмеження:

Станом на 30 березня 2020 року НБУ не вводив жодних нових валютних обмежень у відповідь на поширення коронавірусу COVID-19 та пов'язаного з цим економічного спаду в Україні.

(Щоб дізнатися більше про раніше уведені валютні обмеження, які наразі залишаються в силі, будь ласка, дивіться нашу публікацію (англійською мовою) про огляд українського валютного ринку за 2019 рік та перспективи на 2020 рік за цим посиланням)

Зокрема, НБУ наразі не обмежує суми репатріації за кордон дивідендів або коштів, отриманих від здійснення інвестиційної діяльності в Україні, у тому числі від продажу корпоративних прав або цінних паперів.

В той же час, якщо ситуація на фінансовому ринку України дестабілізується, НБУ матиме передбачені законом повноваження вводити певні стабілізуючі заходи захисту та обмеження. Такі заходи можуть включати, зокрема:

  • обов'язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті, отриманих з-за кордону;
  • встановлення особливостей здійснення операцій, пов'язаних із рухом капіталу; та
  • запровадження дозволів та/або лімітів на проведення окремих валютних операцій.

Інші новини, огляд законодавчих ініціатив щодо COVID-19 та інша інформація доступні у Довідковому центрі щодо коронавірусу, який надає доступ до інформаційних ресурсів, повідомлень про законодавчі зміни в різних країнах, а також до контактних осіб в наших офісах, які можуть відповісти на додаткові питання.

ЗАВАНТАЖИТИ PDF

Офіційні постачальники послуг