Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес-спільнота закликає міжнародні організації та уряди торговельних партнерів України допомогти в знятті блокади чорноморських портів

Бізнес-спільнота закликає міжнародні організації та уряди торговельних партнерів України допомогти в знятті блокади чорноморських портів

Відповідно до інформації, наданої представниками Міністерства інфраструктури України, наразі 103 судна залишаються заблокованими в українських портах. Експорт сільськогосподарської продукції  паралізовано, російська федерація блокує його, перекривши суднам шляхи входу і виходу з українських чорноморських портів. Альтернативні джерела постачання продовольства не зможуть покрити експортні обсяги постачання з України, адже Україна до війни могла відправляти в інші країни значні обсяги агропродукції (разом з переробкою) – до 90 млн тонн за рік.

Сьогодні на елеваторах України знаходиться близько 20 млн тонн зерна торішнього врожаю. Цим зерном можна було б нагодувати 400 мільйонів людей протягом року. Так, в поточному сезоні наявний ризик втрати значних обсягів зернових на полях, оскільки відсутні можливості для їх зберігання, враховуючи очікувані надходження нового урожаю та поточні запаси. Якщо українські фермери не відвантажать торішній урожай протягом липня-серпня 2022 року, вони не вийдуть на посівну наступного сезону. Потенційні наслідки невтішні: світова торговельна війна, гуманітарна криза, збільшення рівня голоду, стрімке зростання цін, інфляційний тиск на світовому ринку стануть новою реальністю. Міжнародні ланцюги постачання продовольства мають поважатися всіма сторонами, як і ланцюги постачання енергії, і бути захищеними від впливу війни.

Якщо українські чорноморські порти не будуть розблокованими найближчим часом, а акваторію не буде очищено від російських мін, наслідки для економіки України будуть руйнівними. Логістичних альтернатив чорноморським портам - немає, оскільки альтернативні маршрути через Болгарію, Польщу, Румунію та Молдову не в змозі покрити обсяги українського експорту.

У зв'язку з викладеним, Палата закликає міжнародні організації: СОТ, ООН, ОЕСР; та уряди торговельних партнерів України: Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Китаю, Індії, Індонезії, Єгипту та інших країн Близького Сходу та Північної Африки – допомогти знайти рішення щодо розблокування та розмінування українських портів та гарантувати безпеку пересування торговельних суден. Об’єднаймо наші зусилля для відновлення експорту зернових та олійних культур задля пом’якшення негативних наслідків світової продовольчої кризи.

Користуючись нагодою, експерти компаній-членів Палати висловлюють вдячність Офісу Президента, Міністерству аграрної політики та продовольства, Міністерству закордонних справ, Міністерству інфраструктури, Адміністрації морських портів, АТ «Українська Залізниця» за всі зусилля щодо консолідації дій задля розблокування морських портів України. Окремо ми висловлюємо подяку уряду Сполучених Штатів Америки за постійну та беззастережну підтримку територіальної цілісності України, демократичних цінностей та національної свободи.

Офіційні постачальники послуг