Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Більшість бізнесів в Україні не планують звертатися за відшкодуванням збитків поки не будуть створені відповідні механізми компенсації – результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні та EY в Україні

Більшість бізнесів в Україні не планують звертатися за відшкодуванням збитків поки не будуть створені відповідні механізми компенсації – результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні та EY в Україні

20 червня 2023 року

Сьогодні Американська торговельна палата в Україні представила результати  останнього  опитування «Ведення бізнесу після 15 місяців повномасштабної війни в Україні», проведеного спільно з компанією-членом Палати EY в Україні. Після понад 480 днів війни, 84% компаній-членів Палати повністю функціонують.

49% респондентів вказали, що заводи/фабрики/потужності/склади/офіси їх компаній були пошкоджені: 27% з них мають незначні ушкодження, 22% – значні ушкодження, які потребують суттєвого відновлення. 49% компаній-членів не зазнали жодних збитків після 15 місяців війни. Частина активів 19% компаній знаходилась під окупацією.

У той же час, лише 15% компаній-членів розглядають можливість вимагати компенсацію за прямі (фізичні) збитки або втрачену вигоду, тоді як 53% не планують звертатися з вимогою про компенсацію, а 32% ще не прийняли рішення. Основні причини таких низьких показників полягають в обсязі збитків (дві третини тих компаній, які їх зазнали, мають збитки менше 10 мільйонів доларів), складнощах процесу, невизначеності результатів відшкодування та високих витрат на процес. Наразі компаніям доводиться відшкодовувати збитки і пошкодження, заподіяні війною, за власні ресурси. Для підтримки економічного відновлення України критично важливо впорядкувати процес отримання компенсації від агресора та шукати підтримку від донорів для відновлення бізнесу.

Представники бізнесу ідентифікували такі основні труднощі в процесі компенсації: нечітка правова стратегія примусового виконання (48%), надто тривала процедура судового розгляду та примусового виконання (40%), суттєві витрати, пов'язані з процесом судового розгляду (27%), відсутність досвіду ведення судового процесу в неукраїнських юрисдикціях (21%) та недоліки методології оцінки в Україні (19%).

Через труднощі, 36% організацій не впевнені в наступних кроках, пов'язаних з компенсацією збитків від російської федерації, протягом наступних 12 місяців. Найпоширенішою стратегією є очікування створення механізму конфіскації російських активів (24%) або відмова від планування такої компенсації взагалі (27%).

Представникам бізнесу було поставлено складне питання про безпеку та захищеність працівників. 56% респондентів заявили, що всі працівники їх компаній у безпеці. На жаль, були і болісні показники: 32% компаній мають випадки смерті працівників, а 27% - випадки отримання поранень працівниками.

Основні висновки стосовно планів компаній щодо відбудови України наступні: 74% планують створити робочі місця для українців в існуючих проектах; 63% мають намір інвестувати в нові проекти/заводи/потужності; 47% готові надати свою експертизу або технічну допомогу уряду України.

Рекомендації від бізнес-лідерів, які працюють в Україні, для іноземних компаній, які планують інвестувати в Україну, можна узагальнити наступним чином: розпочинайте інвестувати вже зараз, проводьте дослідження та взаємодійте зі стейкхолдерами, залучайте місцевих партнерів, розглядайте конкретні сектори (виробництво, сільське господарство, інфраструктура, ІТ, відновлювана енергетика), підтримуйте реформи та Україну, будьте терплячими й стійкими.

Респонденти опитування: 102 керівники та топ-менеджери компаній-членів Палати. Опитування проводилося у період з 30 травня по 12 червня  2023 року. 75%  опитаних – це керівники компаній, 25% – топ-менеджери.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, сказав: «Після 15 місяців повномасштабної війни росії в Україні, 84% компаній-членів Палати повністю функціонують. Більшість бізнесів в Україні не планують звертатися за відшкодуванням збитків поки не будуть створені відповідні механізми компенсації. Важливо розробити ці чіткі механізми та втілити їх у життя.»

Михайло Приходько, партнер, керівник напряму Оцінки, моделювання та економічного аналізу, EY в Україні: «Попри те, що майже половина респондентів заявили, що їх бізнес зазнав збитків через російську агресію, лише 15% компаній-членів розглядають можливість вимагати компенсацію за прямі (фізичні) збитки або втрачену вигоду. Основні причини таких низьких показників полягають у складнощах судового процесу, невизначеності результатів відшкодування, високих витрат на судові процеси порівняно з обсягом збитків (дві третини компаній, які їх зазнали, мають збитки менше 10 мільйонів доларів США). Наразі компанії змушені покривати втрати та збитки від війни за рахунок власних ресурсів. Для підтримки економічного відновлення України критично важливо спростити процес отримання компенсації від агресора та шукати підтримку від донорів для відновлення бізнесу.»

Повні результати опитування доступні тут.


Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти на сайті та на сторінці Відбудова України.

Довідка про компанію EY:

Дотримуючись своєї місії — удосконалюючи бізнес, змінювати світ на краще, — компанія EY сприяє створенню довгострокового корисного ефекту для клієнтів, співробітників і суспільства в цілому, а також допомагає зміцнювати довіру до ринків капіталу. Багатопрофільні команди компанії EY представлені у більше ніж 150 країнах світу. Використовуючи дані й технології, ми забезпечуємо довіру до інформації, підтверджуючи її достовірність, а також допомагаємо клієнтам розширювати, трансформувати й успішно вести свою діяльність. Фахівці компанії EY в галузі аудиту, консалтингу, права, стратегії, оподаткування і угод ставлять правильні запитання, які дозволяють знаходити нові відповіді на виклики сьогодення.

Назва EY відноситься до глобальної організації та може відноситися до однієї чи декількох компаній, що входять до складу Ernst & Young Global Limited, кожна з яких є окремою юридичною особою. Ernst & Young Global Limited – юридична особа, створена відповідно до законодавства Великобританії, – є компанією, що обмежена відповідальністю її учасників, і не надає послуг клієнтам. Інформація про порядок збору та використання компанією EY персональних даних, а також про права, що мають фізичні особи відповідно до законодавства про захист персональних даних, доступна за посиланням ey.com/privacy. Більш детальна інформація представлена на сайті: ey.com.

Офіційні постачальники послуг