Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає Парламент не ухвалювати проект Закону України №9662 із поправкою №161 щодо встановлення термінів використання акцизних марок попереднього зразка

Американська торговельна палата закликає Парламент не ухвалювати проект Закону України №9662 із поправкою №161 щодо встановлення термінів використання акцизних марок попереднього зразка

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, яке відбулося 1 лютого 2024 року, було підтримано поправку №150 (наразі – №161) до проекту Закону України №9662 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Компанії-члени Палати категорично не підтримують прийняття поправки №161 щодо встановлення термінів використання акцизних марок попереднього зразка та звертаються із закликом до народних депутатів України не підтримувати прийняття законопроекту із зазначеною поправкою в частині, яка стосується змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

На думку експертів компаній-членів Палати, ці зміни є необґрунтованими, неефективними, алогічними та протиправними за своєю суттю. Пропоновані зміни спричинять необґрунтовані збитки легальних виробників, імпортерів і суб’єктів торгівлі, адже перемаркування марками нового зразка є неможливим з технологічного боку, вилучена з роздрібного продажу продукція не підлягає повторній переробці та не уся продукція, що знаходиться у роздрібному продажу може бути повернена через надмірні логістичні витрати. Також, в пропонованому законопроекті відсутні процедури повернення чи знищення товару, маркованого марками попереднього зразка.

Згідно з останнім дослідженням компанії «KANTAR Україна», у жовтні 2023 року частка нелегальних сигарет складала 25,7% від загального обсягу ринку. Пропоновані зміни мали на меті ліквідувати нелегальне виробництво та торгівлю продукцією з підробленими акцизними марками, але на практиці завдадуть шкоди лише легальному сумлінному бізнесу та жодним чином не сприятимуть вирішенню проблеми.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг