Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата в Україні закликає народних депутатів підтримати законопроект №2289 та відкрити фермерам доступ до високоякісних засобів захисту рослин

Американська торговельна палата в Україні закликає народних депутатів підтримати законопроект №2289 та відкрити фермерам доступ до високоякісних засобів захисту рослин

Уже більше 4 років українські аграрії позбавлені повноцінного доступу до інноваційних засобів захисту рослин (ЗЗР).

Така ситуація виникла через те, що у грудні 2015 року в частину другу статті 4 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» під час другого читання без обговорень були внесені зміни, якими фактично було заблоковано доступ інноваційних препаратів до ринку України. Як наслідок, інвестиції компаній у науково-дослідницьку діяльність у сфері ЗЗР були зменшені на понад 80%, а прямі інвестиції у сектор ЗЗР не плануються з тієї причини, що чинне українське законодавство суттєво обмежує процедуру реєстрації ЗЗР, що негативно впливає на бізнес-клімат та інвестиційну привабливість ринку ЗЗР в Україні.

Внаслідок дії вищезазначених обмежень українські фермери не мають змоги вчасно отримати доступ до інноваційної продукції нового покоління, розробленої для більш ефективної боротьби зі шкідниками та хворобами, яка є також безпечнішою з точки зору токсикології та екотоксикології. Це ставить українських фермерів у невигідне становище відносно іноземних агровиробників. Як наслідок, доступ до сучасних ЗЗР Україна отримує в середньому із затримкою у 3-5 років, а до деяких препаратів взагалі не отримує доступ, оскільки вони не реєструються в країні виробництва, внаслідок чого втрачаються конкурентоспроможні позиції національного агросектору. Крім того, обмеження доступу до передових світових розробок у сфері ЗЗР створює вакуум, який заповнюється застарілими ЗЗР та генеричними препаратами, винайденими ще у минулому сторіччі, але зареєстрованими в Україні, а також контрафактною продукцією.

Прийняття законопроекту №2289 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» зможе розблокувати доступ аграріїв до інноваційних ЗЗР. Законопроект був підтриманий Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної і земельної політики та рекомендований до ухвалення за основу та в цілому.

Експерти компаній-членів Палати підкреслюють, що український аграрний сектор уже втратив 4 попередні сезони, коли компанії-виробники оригінальної продукції не змогли імпортувати для державних випробувань та досліджень в Україні більше 110 інноваційних продуктів з близько 20 активними речовинами або їхніми комбінаціями. Тому важливо не пропустити і наступний сезон.

Американська торговельна палата в Україні закликає народних депутатів ухвалити законопроект №2289. Це надасть українським фермерам доступ до високоякісних та інноваційних ЗЗР, які допомагають у виробництві безпечної та високоякісної сільськогосподарської продукції, а також сприятиме підвищенню конкурентоспроможності аграрного сектору та економічному зростанню України в цілому.

Офіційні постачальники послуг