Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

77% компаній-членів Палати вірять, що війна закінчиться у 2023 році. 92% вважають, що Україна переможе в війні – результати опитування Американської торговельної палати в Україні

77% компаній-членів Палати вірять, що війна закінчиться у 2023 році. 92% вважають, що Україна переможе в війні – результати опитування Американської торговельної палати в Україні

5 жовтня 2022 року

Сьогодні Американська торговельна палата в Україні (Палата) презентує результати останнього опитування «Бізнес-клімат в Україні: прогнозування у невизначеності». Після більш ніж 220 днів повномасштабної війни компанії продовжують вести бізнес в Україні. 77% компаній-членів Палати вірять що війна закінчиться у 2023 році, 12% – у 2024 році. 92% компаній вважають, що Україна переможе в війні.

Респонденти опитування – 131 керівник та топ-менеджер компаній-членів Палати. Опитування проводилося з 26 вересня по 3 жовтня 2022 року. 71% опитаних – це керівники компаній, 29% – топ-менеджери.

Респонденти спрогнозували як зміниться дохід, кількість працівників та інвестиції їх компаній в 2023 році. 45% компаній-членів Палати передбачають збільшення доходу, 29% очікують зменшення доходу, та 26% думають, що дохід не зміниться. 53% респондентів зазначили, що кількість працівників їх компаній залишиться незмінною, 27% відмітили, що їх компанії скоротять кількість працівників, тоді як 20% – планують збільшення. 54% респондентів зазначили, що інвестиції їх організацій не зміняться, 30% опитаних прогнозують збільшення інвестицій, у той час як 16% - зменшення.

98% компаній-членів Палати планують продовжувати діяльність в Україні в 2023 році, 2% поки не визначилися.

42% компаній-членів Палати вважають, що економіка України зростатиме у 2023 році. 41% опитаних очікує на спад, у той час як 17% дотримуються думки, що економіка залишиться без змін.

Щодо прогнозу бізнес-клімату в Україні у 2023 році, 43% компаній вважають, що бізнес-клімат покращиться. 40% зазначили, що він залишиться без змін, та 17% прогнозують погіршення бізнес-клімату.

Компаній-членів Палати попросили поділитися, як їх організації справляються з поточним економічним спадом. Реалізація заходів щодо скорочення витрат (58%), запуск нових послуг/напрямків (35%), призупинення нових проектів (34%) були визначені як топ-3 найголовніші впроваджені рішення.

Представників бізнес-спільноти запитали про терміни післявоєнної відбудови України. 37% респондентів вважать що на відбудову знадобиться більше 5 років; 31% опитаних – більше 10 років, 22% – до 5 років.

Бізнес-спільнота визначила ключові драйвери процесу післявоєнної відбудови України. Серед них: доступ до фінансування з прозорим розподілом коштів (82%); чітка стратегія та компетентне лідерство (57%); наявність кваліфікованих та мотивованих людей (46%); взаємодія з приватним сектором та потенційними інвесторами (44%).

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, сказав: «Після 224 днів війни 92% компаній-членів Американської торговельної палати в Україні вірять, що Україна переможе у війні. 77% вважають що війна закінчиться у 2023 році. Незважаючи на виклики, пов’язані з жорстокою та неспровокованою війною росії проти України, бізнес продовжує вірити в Україну та працювати. 98% компаній-членів Палати планують продовжувати діяльність в Україні в 2023 році. Бізнес стійкий та об’єднаний, та вже окреслює амбітні цілі на 2023 рік, що є позитивним сигналом на майбутнє».

Детальні результати опитування доступні тут.


Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти за посиланням https://chamber.ua/ та на сторінці Doing Business with Ukrainians спрямованій на заохочення американських та світових міжнародних компаній підтримувати український бізнес та наймати українські таланти.

Офіційні постачальники послуг