Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

У Хмельницькому підписали угоду щодо рекультивації полігону твердих побутових відходів та будівництва нових карт для зберігання відходів

У Хмельницькому підписали угоду щодо рекультивації полігону твердих побутових відходів та будівництва нових карт для зберігання відходів

30 липня 2024 року у Хмельницькому було досягнуто важливу віху в рамках проекту "Модернізація інфраструктури твердих побутових відходів у Хмельницькому", який фінансується Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Підписання угоди про рекультивацію існуючого сміттєзвалища та будівництво двох нових карт для зберігання побутових відходів є результатом довготривалих підготовчих та тендерних процедур. Загальна вартість проекту становить 12,449,143 євро, з яких грантова складова від Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу (NIP EU) становить 5,471,000 євро. Переможцем тендеру стали консорціум компаній з Греції та Азербайджану - MESOGEOS S.A. та Hayat Group LLС.

Сприяння розвитку інтегрованої системи поводження з твердими побутовими відходами у Хмельницькому розпочалось у 2020 році, коли Європейський банк реконструкції та розвитку надав пріоритетний кредит комунальному підприємству "Спецкомунтранс". Проєкт успішно реалізовувався до початку повномасштабної війни, але був призупинений у 2022 році. Враховуючи, що утворення відходів в Україні в середньому становить 250-300 кілограмів на людину на рік і продовжує зростати, відновлення роботи над проектом стало критичним завданням.

“Найбільша складність цього тендеру була в тому, що коли розпочалася повномасштабна війна, дуже багато європейських компаній відмовилися працювати в Україні. Нам доводилося переконувати ЄБРР про те, що потрібно відновити роботу і що цей проєкт дуже важливий для нашого міста”, – Микола Ваврищук, заступник Хмельницького міського голови

Існуючий полігон відходів, що експлуатується з 1956 року, наразі перевищив свій термін служби та потребує термінової модернізації. Полігон піднімається приблизно на 30 метрів над рівнем землі з північного боку, що посилює необхідність невідкладних заходів для його стабілізації та модернізації. Важливо зазначити, що полігон не був спроектований та не експлуатується відповідно до європейських стандартів, що ще більше підкреслює необхідність його реконструкції. Зважаючи на сучасні виклики у сфері поводження з відходами та необхідність приведення полігону у відповідність до міжнародних норм, проведення комплексних робіт з модернізації є пріоритетним завданням.

Проект впроваджується КП "Спецкомунтранс", Розумне довкілля.Хмельницький та за професійної технічної підтримки консультантів з французької компанії Egis. Egis надавала комплексну підтримку "Спецкомунтрансу" протягом усього процесу закупівель, включаючи підготовку тендерної документації, оцінку пропозицій, присудження та підписання контракту, а також поточне адміністрування та технічний нагляд. Основна мета проекту – допомога місту у поліпшенні та розбудові інтегрованої, стійкої системи управління твердими побутовими відходами відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (2014).

"Підписання цієї угоди є важливим кроком вперед у вирішенні нагальних екологічних проблем, з якими стикається Хмельницький. Команда Egis пишається тим, що може поділитися своїм досвідом для забезпечення рекультивації полігону та будівництва нових об'єктів для зберігання відходів згідно з найвищими міжнародними стандартами. Цей проект не лише покращує місцеву інфраструктуру управління відходами, але й встановлює орієнтир для сталого розвитку регіону" - поділився Сігітас Рінкявічюс, керівник проектної групи від Egis

“Початок робіт рідко вважають результатом. Однак для мене та моїх колег ця подія – важлива опорна точка, якій передувала складна і тривала робота. Тому я вітаю нас із підписанням угоди! Вона дає старт масштабним змінам на полігоні, що, в свою чергу, зробить важливий внесок у розвиток міста”, – Іван Підопригора, керівник групи реалізації Проєкту.

Фото @Розумне довкілля. Хмельницький

 

Офіційні постачальники послуг