Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

ТОВ “Українська енергетична біржа” запускає платформу адміністратора передачі даних АПД UEEX

3 липня 2024 року Регулятор (НКРЕКП) своїм рішенням від 03.07.2024 погодив ТОВ "УЕБ" як адміністратора передачі даних (АПД). Компанія розпочинає надання нової послуги  АПД для учасників оптового енергетичного ринку щодо збору, агрегації та надання НКРЕКП інформації про здійснені господарсько-торговельні операції, пов’язані з оптовими енергетичними продуктами. Платформа адміністратора передачі даних (АПД UEEX) забезпечить обмін інформацією між учасниками оптового енергетичного ринку та Регулятором в рамках національного законодавства REMIT.

Звітування в рамках REMIT забезпечить ефективний моніторинг ринку на стороні НКРЕКП, покращить прозорість оптового енергетичного ринку України та підвищить довіру до ринку інвесторів та споживачів. АПД UEEX відповідатиме за збір, агрегацію та подання звітності Регулятору, забезпечуючи якість та надійність сервісу передачі інформації. Задачі АПД аналогічні задачам RRM (Regulatory Reporting Mechanism) на європейських ринках, шо передають звітність REMIT до ACER.

АПД UEEX пропонує зручний та надійний сервіс обміну даними, що підвищує прозорість та ефективність ринкових процесів. Платформа забезпечує доступність повного спектра послуг АПД щодо звітності інформації, як для клієнтів біржі, так і для інших учасників ринку електричної енергії та природного газу.

Інформаційна платформа АПД UEEX надає можливість звітування в рамках REMIT до НКРЕКП відповідно до Постанови НКРЕКП №618 за такими видами даних:

  • Стандартні договори – договори, укладені на біржі та інших ОПООП, включаючи виконані та невиконані заявки. Перелік стандартних договорів оприлюднений на сайті НКРЕКП.
  • Нестандартні договори – договори укладені поза торговими системи ОПООП (ОТС ринок), що не можуть бути віднесені до стандартних.
  • Звітність за історичними операціям – відповідно до п. 2 Постанови щодо господарсько-торговельних операцій, здійсненних до моменту набуття чинності Постанови.
  • Інші дані REMIT – за запитом учасників оптового енергетичного ринку або ОПООП.

Для отримання послуг АПД UEEX учасники оптового енергетичного ринку мають заповнити електрону анкету та пройти відповідну акредитацію для підписання договору публічної оферти про надання послуг АПД з ТОВ “УЕБ”. Сервісом АПД UEEX можуть скористатись учасники оптового енергетичного ринку, як резиденти, так і нерезиденти, що зареєстровані в реєстрі НКРЕКП та мають ECRB-код. Детальна інформація про умови надання послуг АПД UEEX міститься на сайті компанії ТОВ “УЕБ” за посиланням.

"Запуск платформи адміністратора передачі даних АПД UEEX є важливим кроком для покращення прозорості та ефективності енергетичного ринку України. Ми впевнені, що нова платформа АПД UEEX стане важливим інструментом для учасників ринку, забезпечуючи зручний та ефективний обмін інформацією з Регулятором. Це значно полегшить виконання регуляторних вимог і сприятиме подальшому розвитку ринку”, — зазначив Генеральний директор УЕБ О. Коваленко.

Офіційні постачальники послуг