Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Розширено коло обов’язків для роботодавців під час мобілізації

16 травня 2024 р. Кабінетом Міністрів України затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації та внесені зміни до Порядку організації та ведення військового обліку (надалі – "Зміни"). Зміни, серед іншого, деталізують існуючі та встановлюють ряд нових обов'язків для роботодавців під час мобілізації.

Ключові зміни

  • Керівник компанії у разі отримання відповідного розпорядження територіального центру комплектування (надалі – "ТЦК") та/або військової адміністрації зобов'язаний:
    • видати наказ про проведення оповіщення працівників та призначити відповідальних осіб;
    • організувати здійснення оповіщення через відповідальних осіб шляхом вручення повісток під підпис або, у певних випадках, шляхом надсилання наказу про оповіщення поштою;
    • здійснювати інформаційне забезпечення призову;
    • повідомити письмово у триденний строк ТЦК про результати оповіщення та виконання працівниками вимог законодавства;
    • забезпечити прибуття працівників до ТЦК шляхом: (і) перевезення до пунктів збору ТЦК або військових частин; або (іі) увільнення від виконання обов’язків (для самостійного прибуття);
    • невідкладно інформувати ТЦК про працівників, які: (i) відмовилися від отримання повісток; (іі) написали заяви про звільнення.
  • Повістки мають право вручати відповідальні представники компанії на її території та в місцях виконання працівниками робіт (обов'язків).
  • Керівник компанії на підставі розпорядження ТЦК та/або військової адміністрації має видати наказ про призначення працівників до складу груп оповіщення та забезпечити їх участь у заходах оповіщення.
  • У разі створення на базі компанії штабу оповіщення, керівник компанії має організувати роботу та здійснювати контроль за роботою штабу.
  • Компанії зобов'язані оформити відстрочку від призову заброньованим працівникам у ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються.

Нагадуємо, що з 19 травня 2024 року посилена відповідальність за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (див. більш детально тут). Зокрема, на посадових осіб компанії може накладатися штраф до 59 500 грн. (приблизно 1 475 дол. США).

Рекомендації

Рекомендуємо роботодавцям враховувати вищезазначені зміни при здійсненні господарської діяльності. Для зручності ми підготували стислий огляд основних обов'язків роботодавців та працівників у зв'язку з мобілізацією в Україні, з урахуванням останніх законодавчих змін.

ЗАВАНТАЖИТИ ОГЛЯД

Офіційні постачальники послуг