Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Зміни щодо правонаступництва у трудових відносинах

15 травня 2024 року набув чинності Закон України "Про внесення зміни до Кодексу законів про працю України щодо трудових відносин при передачі суб'єкта господарювання" № 3677-IX від 25 квітня 2024 року (надалі - "Закон"), яким регулюється правонаступництво у трудових відносинах у разі, серед іншого, зміни власника підприємства.

Ключові зміни

  • Закон вводить термін "передача суб’єкта господарювання", що означає, зокрема, зміну власника підприємства, а також його реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, перетворення).
  • Закон також встановлює цілком нову норму, що у разі передачі суб'єкта господарювання, трудові відносини працівників продовжуються із набувачем, а права і обов'язки за трудовими договорами між працівниками та відчужувачем теж переходять до набувача.
  • Встановлюється обов'язок відчужувача та набувача не пізніше, ніж за 10 робочих днів до здійснення передачі суб’єкта господарювання, у паперовій або в електронній формі проінформувати працівників або їх обраних представників про:
    • дату (орієнтовну дату) та причини передачі суб’єкта господарювання
    • правові, економічні та соціальні наслідки такої передачі, які впливатимуть на працівників
    • інформацію про заходи, передбачені стосовно працівників
  • Представникам працівників надається можливість протягом п'яти робочих днів з моменту отримання такої інформації ініціювати консультації з відчужувачем та/або набувачем щодо причин прийняття рішення про передачу суб’єкта господарювання та його наслідків для працівників, а також щодо заходів, які допоможуть уникнути або пом'якшити такі наслідки.
  • Встановлюється обов'язок попереджати працівника про зміни істотних умов праці, спричинені передачею суб’єкта господарювання, не пізніше, ніж за два місяці.

Рекомендації

Рекомендуємо роботодавцям враховувати вищезазначені зміни законодавства при здійсненні своєї господарської діяльності, зокрема, при реорганізації підприємств.

Офіційні постачальники послуг