Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: практика застосування “Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”

У першому та другому кварталах 2023 р. державні органи почали активно перевіряти виконання роботодавцями вимог "Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", який набув чинності 5 січня 2023 року (надалі - "Порядок"), а також притягати їхніх керівників та інших відповідних працівників до відповідальності за порушення встановлених Порядком обов'язків.

Ключові положення Порядку

  • Організація військового обліку на підприємствах покладається на керівників.
  • Першочергово керівник повинен забезпечити:
    • призначення особи, відповідальної за організацію та ведення військового обліку та повідомлення відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки ("ТЦК");
    • доведення до призовників, військовозобов'язаних та резервістів "Правил військового обліку" під особистий підпис;
    • надіслання до ТЦК повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов'язаних та резервістів у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу чи звільнення з роботи військовозобов'язаних працівників;
    • повідомлення ТЦК у семиденний строк з дати видання наказу про призначення або звільнення (увільнення) керівників та інших осіб, відповідальних за організацію та ведення військового обліку;
    • інші обов'язки, повний перелік яких (переважно це вимоги щодо ведення документації) складає понад 30 пунктів.
  • Керівник та інші відповідні посадові особи за порушення вищенаведених та інших вимог законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію несуть відповідальність у вигляді штрафу, рішення про накладення якого приймає керівник відповідного ТЦК.
Наразі вже проводяться перевірки роботодавців щодо дотримання стану військового обліку і відбувається притягнення до відповідальності за порушення керівників та осіб, відповідальних за ведення військового обліку призовників.
​Ми рекомендуємо керівникам ознайомитись з повним текстом Порядку для більш детального розуміння його вимог. На запит ми можемо надати його стислий виклад (перелік обов'язків роботодавця та необхідних дій), у тому числі, англійською мовою.

Офіційні постачальники послуг