Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією рф проти України: підписано угоду про створення

17 травня 2023 року на саміті Ради Європи Європейський Союз та ще 43 країни підписали угоду про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України (надалі – «Реєстр»).

Реєстр є першим компонентом майбутнього міжнародного компенсаційного механізму, який покликаний відшкодувати збитки, завдані агресією РФ проти України.

Підписанню угоди передувала резолюція Комітету Міністрів Ради Європи від 12 травня 2023 року, якою було затверджено Розширену часткову угоду про Реєстр та Статут Реєстру.

Детальніше про Реєстр

Статутом передбачено, що Реєстр створюється як юридична особа за національним законодавством Королівства Нідерландів та України з місцезнаходженням у Гаазі (Нідерланди). Статутними завданнями Реєстру є наступні:

  • збір та обробка інформації щодо поданих заяв про відшкодування та доказів;
  • класифікація та систематизація таких заяв;
  • оцінка прийнятності таких заяв для включення їх до Реєстру;
  • реєстрація прийнятних заяв з метою їх подальшого розгляду.

Як вбачається із положень Статуту, право на звернення до Реєстру із заявами про відшкодування матимуть усі фізичні та юридичні особи, а також Держава Україна, в тому числі, органи місцевого самоврядування та державні підприємства, яким було завдано збитків, починаючи з 24 лютого 2022 року, на території України внаслідок протиправних дій РФ в Україні або проти неї.

Варто зазначити, що Реєстр не має повноважень щодо розгляду заяв, включно з визначенням відповідальності та розподілом будь-яких виплат чи компенсацій. Такі повноваження будуть надані іншим органам, створеним в рамках міжнародного компенсаційного механізму.

Такий механізм, імовірно, передбачатиме створення комісії з розгляду заяв та компенсаційного фонду, уповноважених, відповідно, розглядати заяви та/або здійснювати виплати компенсацій.

Крім цього, документом передбачається також створення допоміжного офісу Реєстру в Україні, завданням якого буде взаємодія з потенційними заявниками в Україні, зокрема, інформування щодо існування та мети Реєстру, щодо процедури подання заяв про відшкодування, тощо.

Висновки та рекомендації

Наразі Реєстр перебуває на етапі створення. Статутом Реєстру передбачається, що дата, з якої Реєстр буде відкритим для подання заяв, буде визначена пізніше. Також, передбачається, що правилами та положеннями Реєстру будуть визначені критерії прийнятності заяв для їх включення до Реєстру.

У світлі викладеного вище, рекомендуємо слідкувати за оприлюдненням інформації щодо відкриття Реєстру та критеріїв прийнятності заяв, з метою вчасного подання та правильного оформлення заяв про відшкодування збитків.

Офіційні постачальники послуг