Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Пом’якшення положень трудового законодавства​

19 серпня 2022 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність" № 2434-IX від 19 липня 2022 року (надалі - "Закон").  Закон стосується трудових відносин між суб’єктами малого і середнього підприємництва (тобто, роботодавцями з кількістю працівників від 10 до 250 осіб та річним доходом до 50 млн. євро на рік) та працівниками із заробітною платою понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць.

Ключові зміни

  • Закон встановлює можливість для сторін врегулювати безпосередньо у трудовому договорі питання виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені Кодексом законів про працю України.
  • У разі запровадження спрощеного режиму:
    • роботодавцям немає необхідності вести документацію (кадрову, організаційно-розпорядчу, локальні нормативні акти) з питань, які врегульовані трудовим договором;
    • на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості, а також можливо надавати відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін на термін більший ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором;
    • за згодою сторін трудовий договір може бути укладений у формі електронного документа;
    • у трудовому договорі можуть передбачатися підстави його припинення інші, ніж встановлено Кодексом законів про працю України, з наданням працівнику компенсаційної виплати в розмірі та у порядку, визначених трудовим договором, з урахуванням мінімальних сум, передбачених Кодексом.

​Закон діє протягом дії воєнного стану та втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

Офіційні постачальники послуг