Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Ведення бізнесу після шести місяців війни в Україні – результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні: 72% компаній повністю функціонують

Ведення бізнесу після шести місяців війни в Україні – результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні: 72% компаній повністю функціонують

23 серпня 2022 року

Сьогодні Американська торговельна палата в Україні (Палата) презентує результати опитування. Воно надає оцінку поточному стану бізнесу та прогноз щодо майбутньої діяльності бізнес-спільноти, що працює в Україні. Після майже шести місяців війни, бізнес-спільнота продовжує вести бізнес в Україні. 72% компаній-членів Палати повністю функціонують, та 27% продовжують функціонувати частково.

96% компаній планують продовжити діяльність в Україні у 2023 році, 4% поки не визначилися.

Компанії-члени Палати продовжують виплачувати заробітну плату після майже шести місяців війни. 83% компаній виплачують заробітну плату в повному обсязі, 16% – скоротили заробітну плату. Лише 1% компаній зовсім не виплачує заробітну плату.

Бізнес-спільноту попросили назвати найбільші поточні виклики для їх організацій. Безпека та захист співробітників (71%), логістика та транспортування (44%), відсутність клієнтів чи замовлень (34%), спад діяльності партнерів (33%), та експортно-імпортні операції (22%), були визначені представниками бізнесу як топ-5 найбільших викликів.

22% респондентів відзначили, що заводи/фабрики/потужності/склади/офіси їх компаній були пошкоджені: 48% мають незначні ушкодження, 52% мають невиправні ушкодження. 6% зазначили, що їх активи досі знаходяться під окупацією. 69% компаній-членів Палати не зазнали жодних ушкоджень протягом шести місяців війни.

Бізнес-спільнота визначила, якими мають бути топ-3 пріоритети Уряду України задля прискорення післявоєнного економічного відновлення та трансформації після перемоги України. Серед них:

  1. Забезпечити національну безпеку та оборону України в співпраці з міжнародними союзниками (79%);
  2. Імплементувати верховенство права, реальну та ефективну судову реформу, справедливе правосуддя, забезпечити прозорий відбір суддів усіх інстанцій. Дотримуватися незалежності Національного банку, Антимонопольного комітету та антикорупційних органів. Реформувати сектор державних підприємств та державних банків (77%);
  3. Прискорити набуття Україною членства в Європейському Союзі шляхом наближення національного законодавства в сфері конкуренції, митної справи, охорони здоров’я, захисту прав інтелектуальної власності, медіа та ін. (37%).

87% респондентів підтримує заохочення талантів жити, працювати та інвестувати в Україні шляхом лібералізації та модернізації трудового законодавства.

68% респондентів наразі перебувають в Україні; 32% досі знаходяться закордоном. У більшої частини компаній-членів Палати (56%) приблизно 75% співробітників перебувають в Україні. 14% компаній мають близько 50% співробітників, які наразі знаходяться в Україні, 13% - 85-90%, 11% - 95-100%.

Щодо прогнозу бізнес-клімату в Україні до кінця 2022 року, 60% компаній вважають, що бізнес-клімат залишиться без змін. 31% прогнозує погіршення бізнес-клімату, в той час як 9% – покращення.

В опитуванні, яке проводилося з 18 по 23 серпня 2022 року, взяли участь 117 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати. 84% респондентів опитування – це керівники компаній, 16% – топ-менеджери.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, сказав: «Після шести місяців війни 72% компаній-членів Палати повністю функціонують, 83% виплачують заробітну плату в повному обсязі. Це опитування надсилає позитивний сигнал про те, що компанії вірять в Україну, адже 96% компаній планують продовжити діяльність в Україні в 2023 році. Я вдячний компаніям-членам Палати за всі неймовірні зусилля в пожертвуваннях, захисті своїх співробітників і підтримці економіки».

Детальні результати опитування доступні тут.


Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти за посиланням та на сторінці Doing Business with Ukrainians спрямованій на заохочення американських та світових міжнародних компаній підтримувати український бізнес та наймати українські таланти.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг