Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

90% представників бізнесу дають оптимістичний прогноз фінансового стану своїх компаній на кінець 2021 року – нове опитування Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна

90% представників бізнесу дають оптимістичний прогноз фінансового стану своїх компаній на кінець 2021 року – нове опитування Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна

Київ, 21 вересня 2021 року

Американська торговельна палата в Україні (Палата) разом з компанією-членом Палати Citi Україна, провела опитування «Бізнес-клімат в Україні: пост-пандемічний горизонт». Опитування має на меті ознайомити учасників із сучасними бізнес-трендами, станом інвестиційного клімату, ключовими висновками з пандемії, та допомогти краще орієнтуватися у новому бізнес-сезоні. Опитування також допоможе визначити основні проблеми та перешкоди для ведення бізнесу протягом наступних шести місяців, надати прогнози щодо фінансового та організаційного стану компаній та визначити ключові пріоритети, на яких Уряду України слід зосередити особливу увагу.

В опитуванні, яке проводилося з 25 серпня по 15 вересня 2021 року, взяли участь 100 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати. Переважна більшість респондентів опитування – це керівники компаній (77%).

90% представників бізнес-спільноти дають оптимістичний прогноз щодо фінансового стану своїх компаній на кінець 2021 року: 62% компаній досягнуть запланованих фінансових результатів, 28% - досягнуть більше, ніж було заплановано. Лише 10% компаній не зможуть досягти запланованих фінансових результатів.

Респонденти спрогнозували дохід, кількість працівників та інвестицій їх компаній на кінець 2021 року. 59% опитаних сподіваються на збільшення доходів, 5% респондентів прогнозують зменшення доходів. 52% респондентів зазначили, що кількість працівників залишається незмінною, 42% - планують збільшити кількість працівників. 35% прогнозують збільшення інвестицій, 10% - зменшення.

Членів Палати попросили порівняти дохід їх компаній, кількість працівників та інвестиції у 2021 році з даними 2020 року. 65% відзначили збільшення доходів, 46% - збільшення кількості працівників, 37% -  збільшення інвестицій.

93% представників бізнес-спільноти відзначили, що впровадження реальної та ефективної судової реформи, верховенства права, справедливого правосуддя та викорінення корупції – пріоритет №1 для Уряду України задля досягнення економічного зростання, покращення бізнес-клімату та залучення прямих іноземних інвестицій.

Інші ключові стратегічні кроки: гарантування справедливої, рівної, передбачуваної та прозорої податкової політики і чесної конкуренції (52%); забезпечення макроекономічної стабільності та продовження співпраці з МВФ (26%); забезпечення передбачуваності нормативно-правового середовища для інвесторів (23%); захист інвестицій та прав власності (21%).

Суди (56%), правоохоронні органи (32%), олігархи (28%), та податкові органи (28%) створюють найбільші перешкоди для бізнесу в Україні.

Tоп-3 ключових занепокоєння щодо ведення бізнесу протягом наступних шести місяців – це можливість нового локдауну (61%), геополітична невизначеність (53%), загострення конфлікту з Росією (39%). Серед інших занепокоєнь: неможливість досягнення запланованих фінансових результатів (29%), безпека співробітників (22%), неможливість інвестувати (16%).

В середньому, від 20% до 50% працівників компаній-членів Палати перехворіли на COVID-19; 40% - 70% працівників компаній-респондентів вакцинувалися від COVID-19.

Представників бізнес-спільноти попросили вказали поточний формат роботи їх компаній. 74% компаній мають гібридний формат роботи або працюють позмінно. 17% респондентів зазначили, що всі працівники повернулися до офісу, а у 9% компаній всі співробітники продовжують працювати віддалено.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, наголосив: «Приємно бачити оптимістичний прогноз переважної більшості компаній-членів Палати щодо фінансового стану їх компаній у 2021 році. Але думка бізнес-спільноти одностайна – 93% компаній вважають судову реформу та верховенство права стратегічним кроком №1, який має зробити Уряд України для економічного зростання, покращення бізнес-клімату та залучення висококласних інвестицій. Ми будемо й надалі наполегливо відстоювати верховенство права та захищати права інвесторів, роблячи Україну кращим та безпечнішим місцем для ведення бізнесу».

Олександр МакУортер, Співголова Ради директорів Палати, Голова Правління Citi Україна, сказав: «Приємно спостерігати, що компанії спрямовують своє планування на пост-пандемічний горизонт і здатні досягати поставлених цілей, незважаючи на поточні виклики. Більшість респондентів зазначили, що досягнуть запланованих фінансових результатів. Більше того, вони очікують, що їх доходи збільшаться.  Я особисто бачу великі можливості для економічного зростання в Україні. Нещодавно Citi Україна запустила департамент комерційного банку (Сiti Commercial Bank, CСВ), спеціалізований бізнес-сегмент, який буде обслуговувати компанії середнього бізнесу з річним обсягом продажів від 100 мільйонів до півмільярда доларів США. Для повноцінного обслуговування цього сегменту ми формуємо нову команду департаменту комерційного банку в Києві».

Детальні результати дослідження


Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить компаніям-членам в Україні з 1992 року, допомагаючи їм розвиватися, промотувати свої послуги та бренди. Американська торговельна палата в Україні є частиною Торговельної палати США. Будучи неурядовою неприбутковою організацією, яка фінансується компаніями-членами, Палата представляє найбільших американських та міжнародних інвесторів, які працюють в Україні, та інвестували понад 50 млрд доларів в її економіку. Палата є найбільшим офісом серед Американських торговельних палат у Європі за кількістю працівників та компаній, частиною потужної глобальної мережі. Протягом 29 років Палата доносить голос бізнесу до органів державної влади на найвищому рівні, виступаючи за покращення бізнес-клімату, тісно співпрацюючи з органами державної влади України та США. Палата також фокусується на залученні прямих іноземних інвестицій в економіку та виступає за передбачувані, прозорі, та стабільні правила ведення бізнесу. Більше інформації за посиланням: https://chamber.ua/

Скануйте та підписуйтеся на Андрія Гундера, Президента Американської торговельної палати в Україні, у Facebook

Довідка про Citi Україна:

Citi Україна (АТ «СІТІБАНК») присутній в країні понад 20 років, надаючи послуги міжнародним корпораціям, великим українським корпораціям, деяким підприємствам державного сектору України та середньому бізнесу. У 2020 році АТ «СІТІБАНК» отримав найвищий кредитний рейтинг на рівні ААА за національною шкалою від Аналітичного кредитного рейтингового агентства, та був визнаний Найкращим корпоративним/Інституційним цифровим банком в Україні за версією Global Finance World’s Best Digital Bank Awards, а також Лідером ринку в Україні за результатами опитування Euromoney Cash Management для корпорацій.

Скануйте та підписуйтеся на Олександра МакУортера, Голову Правління Citi Україна, у LinkedIn


Контактна особа:

Юліана Чижова, старший менеджер із зв’язків з громадськістю та пресою Американської торговельної палати в Україні, ychyzhova@chamber.ua

Офіційні постачальники послуг