Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

ЄБРР, АМР США та Американська торговельна палата допомагають Україні в розвитку ринків капіталу та організованих товарно-сировинних ринків

ЄБРР, АМР США та Американська торговельна палата допомагають Україні в розвитку ринків капіталу та організованих товарно-сировинних ринків

  • ЄБРР, АМР США та Американська торговельна палата в Україні допомагають у розвитку українських ринків цінних паперів та товарно-сировинної продукції
  • Партнери працюватимуть над зміцненням трейдингової та посттрейдингової інфраструктури
  • NEXT-UA залучатиме приватний сектор та допомагатиме в залученні інвестицій та фінансуванні розвитку

Уряд України, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Агентство міжнародного розвитку США (USAID) та Американська торговельна палата в Україні (Палата) об’єднують зусилля для розвитку ринків капіталу та організованого ринку сировини в Україні з метою сприяння залученню інвестицій в країну та фінансуванню економічного розвитку.

Наявність більш розвиненого ринку капіталу та організованих ринків товарно-сировинної продукції (у тому числі електроенергії, газу та сільськогосподарської продукції) відіграє надзвичайно важливу роль в забезпеченні конкурентного ціноутворення та прозорості. У рамках ініціативи, формалізованої сьогодні в Меморандумі про взаєморозуміння, Уряд за підтримки трьох вищезазначених партнерів та на основі консультацій з Національним банком України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку розроблятиме модель для торгівлі на ринках капіталу та організованих ринках товарно-сировинної продукції в Україні під назвою NEXT-UA.

Нова ринкова інфраструктура передбачатиме приватну власність інвесторів з доброю репутацією та належний регуляторний нагляд і контроль. Вона працюватиме прозоро відповідно до найкращих корпоративних стандартів та законодавства ЄС.

NEXT-UA сприятиме інтеграції українських ринків у міжнародну екосистему і наявності кращих цінових орієнтирів для товарно-сировинної продукції. Бізнес також отримає механізми хеджування завдяки наявності прозорих ринків капіталу, енергоносіїв, сільськогосподарської та іншої продукції. Ця ініціатива також сприятиме розвитку фінансових послуг на основі найкращої міжнародної практики та інноваційних фінансових технологій.

Меморандум про взаєморозуміння підписали Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, в. о. Директора місії АМР США С’юзан Кутор та Голова Ради директорів Американської торговельної палати в Україні Олена Кошарна.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав: «Фондовий ринок – один з найкращих інструментів залучення внутрішніх та іноземних інвестицій у реальний сектор економіки. Враховуючи це, Кабінет Міністрів у синергії з АМР США, ЄБРР та Американською торговельною палатою планує протягом наступних 3 років створити в Україні інтегровані ринки капіталу та товарно-сировинної продукції. Завдяки цій ініціативі, яка отримала назву NEXT - National Exchange Trading in Capital and Organised Commodity Markets (Національна біржова торгівля на ринках капіталу та організованих ринках товарно-сировинної продукції), громадяни України отримають нові можливості та нові фінансові інструменти для заощаджень та інвестицій. Бізнес отримає довгостроковий та дешевший ресурс для розвитку. А держава отримає економічний розвиток завдяки збільшенню інвестицій».

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне додав: «Разом з нашими партнерами ми допоможемо Україні зміцнити наразі фрагментовані ринки цінних паперів і товарно-сировинної продукції та вдосконалити організацію і проведення торгів. Наша мета – залучити до розвитку цих ринків приватний сектор та запровадити прозорі та ефективні ринкові процедури, що будуть повністю узгоджуватися з принципами ефективного управління та визнаними підходами до регулювання».

В. о. Директора місії АМР США С’юзан Кутор: «NEXT-UA – ще одна надзвичайно важлива складова допомоги, яку Сполучені Штати надають Україні. США віддані меті надання українському народу допомоги в повному розкритті його потенціалу, і АМР США й надалі сприятиме справедливому для всіх економічному розвитку в Україні, як ми це робимо вже протягом майже 30 років».

«Американська торговельна палата надзвичайно рада можливості бути партнером з приватного сектору в цьому амбітному проєкті під назвою NEXT-UA, який реалізується у партнерстві з Урядом України, АМР США та ЄБРР. Розвиток ринків капіталу та організованих товарних ринків в Україні – це стратегічний пріоритет для бізнес-спільноти, який Американська торговельна палата включила до своєї ініціативи «10 кроків для економічного відновлення та зростання України ». Ми сподіваємося залучити приватний сектор до співпраці з усіма іншими стейкхолдерами, що дозволить реалізувати NEXT-UA як сміливе бачення ринків, які дозволять їхнім учасникам отримувати доступ до фінансування, хеджувати ризики, акумулювати кошти та інвестувати в сучасні фінансові інструменти», - сказала Голова Ради директорів Американської торговельної палати в Україні та Засновниця і Головний виконавчий директор Horizon Capital Олена Кошарна.

Інформація про партнерів

ЄБРР є провідним інституційним інвестором в Україні. Лише за останні два роки Банк інвестував в українську економку €2 млрд. ЄБРР фінансує проєкти, пов’язані з інфраструктурою, енергоефективністю та енергетичною безпекою, сільським господарством та промисловістю, а також малим і середнім бізнесом. Інвестиції поєднуються з підтримкою реформ, які забезпечують створення більш сприятливого середовища для бізнесу.

АМР США – провідне агентство міжнародного розвитку в світі та каталізатор досягнення результатів у сфері розвитку. Праця АМР США демонструє американську великодушність, допомагає одержувачам допомоги просуватися на шляху до більшої упевненості та стійкості, а також просуває інтереси національної безпеки та економічного процвітання США. АМР США є партнером України з 1992 р. і за цей час надало допомогу загальною вартістю понад $3 млрд. Поточні стратегічні пріоритети АМР США включають зміцнення демократії та ефективного врядування, сприяння економічному зростанню та енергетичній безпеці, покращення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту на сході країни. Додаткову інформацію про АМР США в Україні можна отримати на нашому веб-сайті: http://www.usaid.gov/ukraine або нашій сторінці у Фейсбуці https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Американська торговельна палата є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією в Україні, яка служить компаніям-членам з 1992 року та є частиною Торговельної палати США. Будучи неурядовою неприбутковою організацією, яка фінансується компаніями-членами, Палата представляє найбільших американських та міжнародних інвесторів, які працюють в Україні, інвестували понад 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні. Палата є найбільшим офісом серед Американських торговельних палат у Європі, частиною потужної глобальної мережі.

Офіційні постачальники послуг