Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Верховний Суд підтримав позицію юристів ЮФ Василь Кісіль і Партнери у податковому спорі щодо операцій імпорту

Наприкінці 2023 року Василь Кісіль і Партнери успішно представили ТОВ Кищенці у податковому спорі на суму майже 6 мільйонів гривень.

Апеляційний адміністративний суд погодився з позицією адвокатів Василь Кісіль і Партнери та зазначив, що до операцій з перерахування коштів поза межами зовнішньоекономічного договору положення Закону України «Про валюту і валютні операції» не застосовуються, а податкові органи не мають права нараховувати пеню за порушення строків розрахунків по цим операціям.

В свою чергу, 01 лютого 2024 року Верховний Суд підтримав вищезгадану позицію та залишив постанову апеляційного адміністративного суду без змін, зазначивши, що:

«… у спірному випадку правильними є висновки апеляційного суду, що перерахування позивачем [ТОВ Кищенці] коштів у розмірі 186 240,00 євро на рахунок невідомої особи не є операцією з імпорту, ця операція не відноситься до торгівельних операцій, оскільки вона не здійснювалася у межах відповідного договору та не спричинила реальних господарських наслідків, а відтак заходи валютного впливу та контролю відповідно до положень Закону № 2473-VIII не застосовуються». 

Єгор Свідло, адвокат ЮФ Василь Кісіль і Партнери так коментує нещодавню постанову Верховного Суду: «Касаційний адміністративний суд завершив процес формування нової судової практики в аналогічних спорах. Захист прав і інтересів чесних та сумлінних платників податків завжди був і є головною функцією всіх адміністративних судів. Платник податків не повинен зазнавати жодних негативних наслідків від непрофесійних «висновків» податкової служби. Основою правової держави є прозоре та справедливе судочинство. Ми як юристи щодня захищаємо в судах право на справедливість, і позиція Верховного Суду доводить, що ми це робимо недарма».

Над проєктом працювали старший юрист Єгор Свідло та юристка Аліна Ратушна.


Детальнішу інформацію можна отримати від Ольги Шевченко, менеджерки зі зв’язків із громадськістю за тел.: +380 67 358 47 82 або електронною поштою: shevchenko@vkp.ua

Про фірму

Заснована 1992 року, «Василь Кісіль і Партнери» є українською юридичною фірмою, яка надає інтегрований юридичний супровід у галузях банківського і фінансового права, злиттів і поглинань, ринків капіталів, конкуренційного права та міжнародної торгівлі, вирішення спорів, публічної адвокації, податкового законодавства, енергетики і природних ресурсів, інтелектуальної власності,  праці та зайнятості, нерухомості і будівництва, а також ДПП, концесій та інфраструктури. «Василь Кісіль і Партнери» є членом та ексклюзивно представляє українську юрисдикцію у таких авторитетних міжнародних профільних об'єднаннях: TerraLex (160 юридичних фірм у 100 країнах), Cathay Associates (40 юридичних фірм з 500 офісами у світі у 43 містах Європи та Азії) та Ius Laboris (1700 юристів практики праці та зайнятості у 50 країнах). Керуючим партнером адвокатського об’єднання «Василь Кісіль і Партнери» з 2015 року є Андрій Стельмащук.

Офіційні постачальники послуг