Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Верховенство права має бути пріоритетом №1 для Уряду України задля досягнення економічного відновлення та зростання у 2021 році – нове дослідження Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна

Верховенство права має бути пріоритетом №1 для Уряду України задля досягнення економічного відновлення та зростання у 2021 році – нове дослідження Американської торговельної палати в Україні та Citi Україна

Київ, 15 березня, 2021 року

Американська торговельна палата в Україні (Палата) разом з компанією-членом Палати Citi Україна, провела опитування «Бізнес-клімат в Україні: рік локдауну». Опитування спрямоване на оцінку впливу одного року локдауну на бізнес в Україні та визначення ключових занепокоєнь та очікувань щодо ведення бізнесу в 2021 році.

В опитуванні, яке проводилося з 22 лютого по 9 березня 2021 року, взяли участь 100 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати. Більшість респондентів опитування – це керівники компаній (69%).

Відсутність належного верховенства права (66%), корупція (54%), та відсутність потужної програми реформ (45%) були визначені представниками бізнес-спільноти як ТОП-3 найбільші перешкоди для ведення бізнесу в Україні.

62% респондентів не задоволені роботою Уряду України в напрямку боротьби зі спалахом COVID-19, в той час як 18% - задоволені. 60% респондентів не задоволені зусиллями Уряду України з підтримки бізнесу під час локдауну, тоді як 11% висловлюють задоволення.

Представників бізнес-спільноти попросили визначити ТОП-3 ключові речі на яких повинен зосередитися Уряд України для досягнення економічного відновлення та зростання в 2021 році. Серед них: впровадження реальної та ефективної судової реформи, верховенства права, справедливого правосуддя (74%), захист населення від COVID-19 шляхом широкомасштабного тестування, вакцинації, та ефективного лікування (46%), та викорінення корупції (37%).

Рік локдауну вплинув на доходи, кількість працівників та інвестиції компаній-членів Палати. 40% компаній-членів відзначили збільшення доходів, 37% повідомили про зниження. 56% респондентів зазначили, що їх компаніям вдалося зберегти кількість працівників, 24% найняли нових працівників, 20% довелося зменшити кількість працівників. 19% респондентів повідомили, що їх компанії збільшили інвестиції в Україні під час локдауну, тоді як 15% - зменшили.

Найбільшими змінами, впровадженими компаніями-членами Палати під час локдауну, стали: запровадження гібридного робочого процесу (82%), діджиталізація робочих процесів (63%), розробка нових стратегій антикризового управління (49%), та впровадження стійких моделей, які можуть обслуговувати клієнтів за будь-яких обставин (47%).

Емоційне вигорання (59%), недостатність командної роботи (44%), недостатність спілкування (42%), та цифрова втома (36%) – найбільші виклики, які постають наразі перед працівниками компаній.

TOП-3 ключових занепокоєння щодо ведення бізнесу в 2021 році – це неясність щодо вакцин проти COVID-19 (69%), продовження локдауну (57%), та безпека співробітників (47%).

В середньому, від 5% до 30% працівників компаній-членів Палати перехворіли на COVID-19. 59% респондентів планують популяризувати вакцинацію серед працівників.

Більшість представників бізнес-спільноти (60%) прогнозують збільшення доходів у 2021 році. Водночас, 32% планують збільшити кількість працівників, а 39% планують збільшити інвестиції.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, сказав: «Для 43% компаній-членів, які висловлюють стриманий оптимізм щодо ведення бізнесу та потенційних інвестицій в Україні в 2021 році, ключові перешкоди лишаються незмінними. Бізнес-спільнота закликає Уряд України забезпечити верховенство права, захистити населення від COVID-19 та боротися з корупцією. Палата продовжує стояти на захисті бізнесу та готова допомагати Уряду відновлювати економіку і боротися з пандемію».

Олександр МакУортер, Співголова Ради директорів Палати, Голова Правління Сіті Україна, сказав: «2020 був роком викликів та швидких змін, які вимагали від керівництва компаній значних зусиль та спритності для продовження роботи. Серед найбільших змін респонденти назвали впровадження гібридного робочого процесу та діджиталізацію робочих процесів. Я повністю погоджуюся, оскільки й сам долав ці самі виклики. Такі зміни роблять нас ще сильнішими та адаптивнішими, ніж раніше. Рухаючись далі, надзвичайно важливо придивитися до тих сфер, які нам потрібно продовжувати розвивати, щоб розкрити економічний потенціал України. На мою думку, ми маємо всі необхідні навички та досвід для цього.»

Детальні результати дослідження: https://chamber.ua/wp-content/uploads/2021/03/AmCham_CITI_survey_2021_UA_FINAL.pdf


Довідка про Американську торговельну палату в Україні: 

Американська торговельна палата в Україні є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить компаніям-членам в Україні з 1992 року, допомагаючи їм розвиватися, промотувати свої послуги та бренди. Американська торговельна палата в Україні є частиною Торговельної палати США. Будучи неурядовою неприбутковою організацією, яка фінансується компаніями-членами, Палата представляє найбільших американських та міжнародних інвесторів, які працюють в Україні, які інвестували понад 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні. Палата є найбільшим офісом серед Американських торговельних палат у Європі, частиною потужної глобальної мережі. Протягом 29 років Палата доносить голос бізнесу до органів державної влади на найвищому рівні, виступаючи за покращення бізнес-клімату, тісно співпрацюючи з органами державної влади України та США. Палата також фокусується на залученні прямих іноземних інвестицій в економіку та виступає за передбачувані, прозорі, та стабільні правила ведення бізнесу. Більше інформації за посиланням: https://chamber.ua/

Довідка про Citi Україна:

Citi Україна (АТ «СІТІБАНК») присутній в країні понад 20 років, надаючи послуги міжнародним корпораціям, великим українським корпораціям та деяким підприємствам державного сектору України. Citi пропонує рішення, які задовольняють потреби клієнтів та охоплюють усі аспекти управління готівкою та ліквідністю, торгових послуг та фінансування, казначейських послуг, корпоративних фінансів та кредитування, послуг щодо емісії, обігу та обліку цінними паперами. У 2020 році АТ «СІТІБАНК» отримав найвищий кредитний рейтинг на рівні ААА за національною шкалою від Аналітичного кредитного рейтингового агентства, та був визнаний Найкращим корпоративним/Інституційним цифровим банком в Україні за версією Global Finance World’s Best Digital Bank Awards, а також Лідером ринку в Україні за результатами опитування Euromoney Cash Management для корпорацій.


Контактна особа:
Юліана Чижова, старший менеджер із зв’язків з громадськістю та пресою Американської торговельної палати в Україні, ychyzhova@chamber.ua

Офіційні постачальники послуг