Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Уряд оголосив перші “Зелені” Аукціони на 2024 рік

13 серпня 2024 року Кабінет Міністрів України прийняв Розпорядження № 757-р “Деякі питання проведення пілотних аукціонів з розподілу квоти підтримки 2024 році” (“Розпорядження про “Зелені” Аукціони”), яким оголосив про проведення перших аукціонів з розподілу квоти підтримки за механізмом ринкової премії до кінця цього року.

Відповідно до механізму ринкової премії, запровадженого рік тому на заміну економічно невигідного “зеленого” тарифу, виробники можуть вільно постачати електроенергію на ринку, а Державне підприємство “Гарантований покупець” має покривати різницю між аукціонною та ринковою цінами. У свою чергу, якщо ринкова ціна перевищуватиме аукціонну, виробники повинні сплачувати державному підприємству за надання послуги за механізмом ринкової премії.

Розпорядження про “Зелені” Аукціони визначає наступні умови їх проведення:

  • додаткова річна квота підтримки, що підлягає розподілу, становить 110 МВт-год, з яких 88 МВт-год передбачено для енергії вітру, 11 МВт-год – для енергії сонячного випромінювання та 11 МВт-год – для інших видів альтернативних джерел енергії
  • максимальна цінова пропозиція учасника аукціону не може перевищувати 9 євро/кВт-год для енергії сонячного випромінювання та вітру та 12 євро/кВт-год для енергії з інших альтернативних джерел
  • розміщення майбутніх об’єктів електроенергії допускається на всій території України (за винятком тимчасово окупованої), окрім сонячних електростанцій, які можуть бути розміщені лише на території лівого берега Дніпра

Переможець аукціону зобов’язується ввести в експлуатацію сонячні електростанції протягом 1,5 року, а інші об’єкти альтернативної електроенергетики – протягом 3 років з моменту укладення договору про надання послуги за механізмом ринкової премії.

Підтримка виробників за цим механізмом надаватиметься протягом 12 років після приєднання об’єкта електроенергетики до мережі.

Перший аукціон з розподілу державної підтримки за механізмом ринкової премії розпочнеться 31 жовтня 2024 року через електронну систему Prozorro.Продажі. За результатами першого аукціону буде розподілено державну підтримку для енергії сонячного випромінювання загальною квотою 11 МВт-год. Зацікавлені учасники можуть подавати пропозиції починаючи з 30 вересня 2024 року.

Наступні аукціони будуть проведені у листопаді 2024 року.

Ми очікуємо, що надання державної підтримки за механізмом ринкової премії залучить інвестиції у розвиток альтернативної енергетики, стимулюватиме будівництво енергетичної інфраструктури та сприятиме забезпеченню енергетичної незалежності України.

За додатковою інформацією щодо “зелених” аукціонів та інших питань, пов’язаних з розвитком альтернативної енергетики в Україні, звертайтеся до партнерів Гліба Бондаря та Максима Максименка.

Офіційні постачальники послуг