Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Суттєво оновлено Класифікатор професій

В Україні посади працівників повинні мати назву виключно згідно національного класифікатора ДК 003:2010 "Класифікатор професій".  Наказом Міністерства економіки України № 1410 від 16.01.2024 року затвердженні зміни до цього класифікатора, що доповнюють перелік назв професій відповідно до сучасних потреб роботодавців, що діють на міжнародних ринках.

Ключові зміни

  • Класифікатор професій доповнено 42 новими професійними назвами робіт, у тому числі 29 з них в ІТ-сфері
  • Скасовано деякі професійні назви робіт в ІТ-сфері (зокрема, аналітик з комп’ютерних комунікацій, аналітик програмного забезпечення та мультимедіа, програміст прикладний, програміст системний, фахівець з розробки та тестування програмного забезпечення, тощо)
  • Приведено у відповідність до загальноприйнятих назв професій англійською мовою деякі професійні назви робіт у ІТ-індустрії (зокрема, посаду "аналітик комп'ютерного банку даних" змінено на “аналітик даних", посаду "інженер з програмного забезпечення комп'ютерів" – на “інженер з програмного забезпечення” тощо)

Рекомендації

Рекомендуємо роботодавцям, особливо із ІТ- індустрії, враховувати вищезазначені зміни при прийнятті на роботу нових працівників та розробці відповідної внутрішньої документації, а також привести назви посад наявних працівників у відповідність до оновленого Класифікатора професій.

Офіційні постачальники послуг