Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Спрощення дозвільних процедур у будівництві в умовах воєнного стану

12 липня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 722 "Деякі питання здійснення дозвільних та реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану" (Постанова).

Основні моменти

Постанова має на меті спростити реєстраційні та дозвільні процедури у будівництві на період дії воєнного стану в Україні та протягом деякого часу з дня його припинення чи скасування.

Більш докладно

На період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року з дня його припинення чи скасування:

1. Запроваджується принцип мовчазної згоди

  • У разі ненадання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у визначений законодавством строк, проектування об'єкта будівництва здійснюватиметься без отримання містобудівних умов та обмежень за умови дотримання містобудівної документації на місцевому рівні та обмежень у використанні земель, визначених законодавством про охорону культурної спадщини.
  • У разі ненадання органом охорони культурної спадщини погодження проектної документації протягом 30 днів, проектна документація вважається погоджена за замовчуванням.  Замовник звертається за погодженням проектної документації до органу охорони культурної спадщини з використанням електронного кабінету в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (Електронна Система).

2. Спрощуються дозвільні процедури для деяких видів будівельних робіт

  • Будівництво індивідуальних житлових, садових та дачних будинків не вище двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 500 кв. м, а також господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки може здійснюватися замовником без отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки.  В такому випадку замовник зазначає у повідомленні про початок виконання будівельних робіт реєстраційний номер схеми намірів забудови земельної ділянки (має бути завантажена до Електронної Системи), яка створюється архітектором або інженером-проектувальником.

3. Скасовується необхідність деяких погоджень для проектування об'єктів поблизу аеродромів

  • Розроблення проектної документації на будівництво об'єктів умовною висотою не вище 20 метрів на відстані не менше 1 кілометра від бокової межі льотної смуги та 2 кілометрів від торців льотної смуги здійснюватиметься без погодження з експлуатантом аеродрому, Державною авіаційною службою або Міністерством оборони.

На період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування:

1. Уможливлюється відтермінування деяких видів робіт

  • Дозволяється перенесення строків виконання окремих видів робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території (крім транспортних проїздів, пішохідних комунікацій).  В такому випадку в декларації або акті готовності об'єкта до експлуатації замовник зазначає види робіт з оздоблення фасадів та благоустрою території, які переносяться, та визначає кінцеву дату, до якої роботи будуть виконані.

Також згідно із Постановою:

1. Поновлюються строки надання адміністративних послуг у сфері будівництва, визначених Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності", які були зупинені згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 165 "Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру".

2. Передбачається реалізація електронного кабінету уповноваженої особи органу охорони культурної спадщини в Електронній Системі

До створення Державного реєстру нерухомих пам'яток України та налагодження його електронної взаємодії з Електронною Системою виключно з використанням електронного кабінету уповноваженої особи органу охорони культурної спадщини в Електронній Системі здійснюватиметься:

  • погодження програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, будівельних, меліоративних, шляхових, земельних робіт, реалізація яких може позначитися на стані пам'яток місцевого значення, їх територій і зон охорони;
  • надання дозволів на проведення робіт на пам'ятках національного значення, їх територіях та в зонах охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць;
  • надання дозволів на проведення робіт на пам'ятках місцевого значення (крім пам'яток археології), їх територіях та в зонах охорони, реєстрація дозволів на проведення археологічних розвідок, розкопок.

Офіційні постачальники послуг