Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Оновлений порядок сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності

Коротко

16 вересня 2023 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.2023 № 859 «Про внесення змін до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності» (надалі – "Постанова"). Постанова запроваджує нові збори та додаткові пільги, а також надає роз'яснення щодо існуючих зборів.

Основне

Загалом, з точки зору бізнесу нові зміни є позитивними. По-перше, вони відкривають шлях до адміністративного провадження в Апеляційній палаті, яке відтепер можна використовувати як альтернативу судовому розгляду. По-друге, вони зменшують деякі процесуальні збори та надають більші знижки за подання заявок на торговельні марки в електронному вигляді, таким чином заохочуючи безпаперовий документообіг.

Зокрема, Постанова запроваджує наступні зміни:

  • нові види зборів, які стосуються подання третіми особами заперечень проти заявок на винаходи, скасування патентів в адміністративному порядку, отримання сертифікату додаткової охорони на винаходи, проведення інформаційних пошуків, відновлення заявниками і правовласниками своїх прав тощо. (Що також відкриває шлях до адміністративного провадження в Апеляційній палаті)
  • розширений перелік знижок, в тому числі за продовження та поновлення пропущених строків
  • збільшена знижка на електронну подачу документів
  • змінено формулювання відповідно до нової термінології

Більш детально

Серед інших пільг та знижок, Постанова пропонує наступні зміни.

У разі подання заявки на торговельну марку в електронній формі, розмір зборів буде наступним:

  • 75% від встановленого збору (порівняно з попередньою знижкою в  80%).

Продовження чи поновлення пропущеного строку:

  • Збори за подання заяви про продовження або поновлення пропущеного строку зменшено на 50%.

Фізична особа, яка є заявником, володільцем відповідного патенту або власником свідоцтва про державну реєстрацію промислового зразка або свідоцтва про реєстрацію компонування напівпровідникового виробу, сплачує кожен збір за дії, пов’язані з охороною прав на такі об’єкти, з деякими винятками, у розмірі:

  • 10% від встановленого збору – у разі коли зазначені особи є винахідниками винаходу або авторами компонування напівпровідникового виробу;
  • 20% від встановленого збору – у разі коли зазначені особи є винахідниками корисної моделі або авторами промислового зразка.

Неприбуткові установи та організації, які є заявниками чи володільцями патенту на винахід (корисну модель), сплачують кожен збір за дії, пов’язані з охороною прав на такі об’єкти, з деякими винятками, у розмірі:

  • 12% від встановленого розміру збору – у разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на винахід чи володільцями відповідного патенту;
  • 30% від встановленого розміру збору згідно з додатком – у разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на корисну модель чи володільцями відповідного патенту.

У разі, коли заявником чи володільцем патенту на винахід (корисну модель) є винахідник винаходу (корисної моделі) разом з неприбутковою установою чи організацією, кожен збір за дії, пов’язані з охороною прав на такі об’єкти, з деякими винятками, сплачується у розмірі:

  • 15% від встановленого розміру збору згідно з додатком – у разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на винахід чи володільцями відповідного патенту;
  • 40% від встановленого розміру збору згідно з додатком – в разі коли зазначені особи є заявниками за заявкою на корисну модель чи володільцями відповідного патенту.

Офіційні постачальники послуг