Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Угода про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції – це крок назустріч вдосконаленню регулювання системи охорони здоров’я в Україні

Угода про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції – це крок назустріч вдосконаленню регулювання системи охорони здоров’я в Україні

Київ, 15 вересня 2021 року

Американська торговельна палата в Україні (Палата) провела круглий стіл «Угода про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції – крок назустріч вдосконаленню регулювання системи охорони здоров’я в Україні» за участі представників бізнесу, органів державної влади та міжнародних експертів.

Бізнес-спільнота – компанії-члени Палати та інвестори – закликають до включення фармацевтичної продукції до Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (АСАА) та прискорення її підписання.

Учасники заходу мали нагоду обговорити можливості та переваги підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, питання щодо включення лікарських засобів до переліку сфер, що потребують гармонізації з нормами та стандартами ЄС, а також план дій щодо приведення вітчизняної регуляторної системи у сфері охорони здоров’я до рівня відповідності системі ЄС.

У заході взяли участь: Михайло Радуцький, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування; Тарас Качка, заступник Міністра економіки України – Торговий представник України; Олександр Комаріда, перший заступник Міністра охорони здоров’я України; Анне Берсіо, радниця Представництва ЄС в Україні; Іван Задворних, в.о. генерального директора Директорату фармацевтичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України; Борис Даневич, співголова Комітету Палати з питань охорони здоров’я, керівник практики фармацевтики та охорони здоров’я, партнер CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang в Україні; Марина Бучма, співголова Комітету Палати з питань охорони здоров’я, директор департаменту зв’язків з державними органами компанії TEVA; Євгенія Піддубна, директор з корпоративних відносин компанії «Фармак», голова Комітету охорони здоров’я Спілки українських підприємців.

«Підготовка до підписання АСАА передбачає заходи з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, зокрема, щодо медичних виробів, медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують. МОЗ на сьогодні здійснює розроблення технічних регламентів для медичних виробів на основі відповідних регламентів ЄС. Також буде вжито заходів для забезпечення виконання Указу Президента №369/2021, у якому зокрема йде мова про підписання АСАА», - зазначив Олександр Комаріда, перший заступник Міністра охорони здоров’я України.

«Палата вже декілька років поспіль працює над питанням розширення переліку індустрій, згідно з яким має бути укладено Угоду АСАА, в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, і включенням до Угоди про взаємне визнання фармацевтичної індустрії. Впродовж останнього року ми поглиблювали співпрацю з Міністерством економіки, що є ключовим в цьому процесі. Вважаємо, що «промисловий безвіз» для фармацевтичного сектору стане поштовхом для розвитку вітчизняного виробництва та, звичайно, є корисним для міжнародних виробників, представлених в Україні. Важливість цього кроку зумовлена не лише євроінтеграційними процесами, а й необхідністю подальшого розвитку сектору охорони здоров’я», сказала Марина Бучма, співголова Комітету Палати з питань охорони здоров’я, директор департаменту зв’язків з державними органами компанії TEVA.

Підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції – це крок назустріч вдосконаленню регулювання системи охорони здоров’я в Україні, який сприятиме гармонізації української регуляторної системи відповідно до кращих європейських норм та стандартів.

Контактні особи: 
Наталія Кравченко, менеджер з питань стратегічного розвитку Палати (Охорона здоров’я; Постачальники медичних послуг), nkravchenko@chamber.ua

Надія Думенко, молодший менеджер з питань стратегічного розвитку Палати (Охорона здоров’я), ndumenko@chamber.ua  
Для запитів ЗМІ – Ольга Туркевич, молодший менеджер із зв'язків з громадськістю та пресою Палати, 

oturkevych@chamber.ua

Офіційні постачальники послуг