Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Удосконалена політика звільнення від відповідальності: огляд для бізнесу в світлі нового законодавства України про конкуренцію

На початку 2024 року набрав чинності Закон України № 3295-IX, яким суттєво змінено правовий режим у сфері конкурентного законодавства та запроваджено, зокрема, вдосконалену процедуру звільнення від відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій. Пізніше, 06 лютого, також почав діяти відповідний новий порядок звільнення від відповідальності, затверджений розпорядженням Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Цей порядок замінює попереднє законодавче регулювання звільнення від відповідальності, наближаючи його до стандартів Європейського Союзу. В документі висвітлені, зокрема, наступні питання: (i) підстави для отримання повного та часткового звільнення від відповідальності; (ii) можливість використання «маркера» (див. пункт «Маркер» нижче) та (iіі) можливість проведення попередніх консультацій з AMКУ.

Запит про звільнення від відповідальності

Будь-яка юридична або фізична особа, яка взяла участь в антиконкурентних узгоджених діях, може зробити запит в АМКУ про звільнення від відповідальності.

Для цього учасник антиконкурентних узгоджених дій має подати в АМКУ заяву, в якій буде повідомлено про наявність антиконкурентних узгоджених та бере на себе зобов’язання надати комітету докази, інформацію, що надають достатні підстави для прийняття розпорядження про початок розгляду справи або матимуть суттєве значення для прийняття рішення у справі.

Повне звільнення від відповідальності

Повне звільнення від відповідальності застосовується лише за умови дотримання всіх наступних умов:

  • заявник раніше за інших учасників повідомив про участь в антиконкурентних узгоджених діях;
  • заявник розкрив АМКУ такі антиконкурентні узгоджені дії;
  • заявник надав докази, які не були доступні для AMКУ, і такі докази є (i) достатніми для порушення справи або (ii) необхідними для AMКУ для прийняття рішення у справі;
  • заявник припинив свою участь в антиконкурентних узгоджених діях одразу після подання заяви, за винятком випадків, якщо така участь є необхідною в процесі розгляду справи;
  • заявник співпрацював з АМКУ.

Така співпраця з АМКУ включає

  • своєчасне надання АМКУ всієї відповідної інформації та доказів щодо можливих антиконкурентних узгоджених дій, які перебувають у розпорядженні компанії або доступні їй;
  • надання можливості опитування АМКУ чинних (і, по можливості, колишніх) працівників і посадових осіб;
  • запобігання знищенню, приховуванню або фальсифікації будь-якої відповідної інформації чи доказів, які стосуються антиконкурентних узгоджених дій;
  • нерозголошення факту або будь-якої частини змісту відповідної заяви до того, як АМКУ опублікує заяву про будь-які заперечення у справі, якщо сторони не домовляться про інше.

Часткове звільнення від відповідальності (зменшення розміру штрафів)

Всі інші учасники антиконкурентних узгоджених дій, які не можуть отримати повне звільнення від відповідальності, мають право на зменшення відповідних накладених штрафів до 50%, якщо вони розкриють свою участь в антиконкурентних узгоджених діях, припинять свою участь в антиконкурентних узгоджених діях одразу після подання заяви, співпрацюватимуть з АМКУ та нададуть докази, важливі для прийняття рішення у справі.

У зв’язку з цим розмір штрафу зменшується залежно від черговості звернення заявників, а саме:

  • для першого заявника – до 50%;
  • для другого заявника – до 30%;
  • для інших заявників – до 20%.

Маркер

Якщо заявник не може своєчасно надати АМКУ всю необхідну інформацію, він може в якості альтернативи подати заявку на так званий маркер. Маркер — це інструмент, який забезпечує першість заявника в повідомленні про участь в антиконкурентних узгоджених діях .

У зв’язку з цим, АМКУ може надати маркер, який забезпечує місце заявника на отримання звільнення від відповідальності на період, який визначається в кожному конкретному випадку, щоб надати час для збору необхідної інформації та доказів.

Попередні консультації

Перед зверненням про застосування процедури звільнення від відповідальності учасник антиконкурентних узгоджених дій може звернутися за попередньою консультацією щодо необхідної інформації та документів. Зверніть увагу, що будь-яка інформація, отримана АМКУ під час попередньої консультації, має розглядатися АМКУ як суворо конфіденційна

Контакти

У разі потреби в більш детальних інструкціях щодо звільнення від відповідальності або при бажанні пройти спеціалізований тренінг з цього питання, просимо зв’язатися з:

Офіційні постачальники послуг