Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Технічний директор Київстару розповів на конгресі MWC 23 як компанія долає виклики військового часу

Київ, 28 вересня 2023 – Володимир Лутченко, технічний директор національного оператора електронних комунікацій Київстар, виступив спікером міжнародного телеком конгресу MWC 2023, який проходив 27 вересня 2023 р у Лас Вегасі, США.  Лутченко був запрошений на цю важливу подію, щоб поділитись з колегами з усього світу практичним досвідом організації роботи телеком мереж у надскладних умовах.

Володимир Лутченко під час свого виступу підкреслив важливість своєчасної підготовки телеком інфраструктури до роботи в умовах жорстких викликів, а також необхідність повсякчас посилювати стресостійкість мереж. Протягом останніх 19 місяців Київстар фокусує свої зусилля на захисті інфраструктури і сервісів, резервуванні усіх ключових елементів опорної телеком мережі, інвестує в енергетичну безпеку. Так, телеком оператор за час повномасштабного вторгнення збільшив утричі кількість дизель генераторів, щоб забезпечити роботу ключового обладнання у випадках блекаутів, а також встановив на базових станціях 80 нових тисяч нових, більш ємнісних акумуляторів. З лютого 2022 року і по сьогодні компанія інвестувала в енергетичну безпеку інфраструктури 988 мільйонів гривень.

Від початку повномасштабного вторгнення більше 1600 базових станцій зазнало руйнувань, серед них й ті, які залишились на тимчасово окупованій території.  Крім того,  кількість кібератак на мережу збільшилась удвічі.  Не дивлячись на це, усе телеком обладнання на підконтрольній Україні території (а це 94% усіх базових станцій) працює у звичному режимі. Телеком оператор не тільки забезпечує надійний кіберзахист своєї інфраструктури, але й ділиться своєю експертизою у цьому питанні з державними та комерційними компаніями України.

Як показали останні 19 місяців, відбудова та захист телеком мереж – критична задача для того, щоб зв`язок не переривався, а люди мали можливість спілкуватись», - коментує Володимир Лутченко, технічний директор Київстару.  “Ми  співпрацюємо з Урядом України, який допомагає розвитку телеком індустрії, щоб  наші співгромадяни мали стабільний доступ до комунікацій та цифрових сервісів».

Щоб забезпечити безперервність телеком послуг Київстар постійно інвестує в розвиток інфраструктури, відновлення і модернізацію базових станцій, повертає зв`язок на деокуповані території і розвиває нові технології зв’язку.  Відповідно до планів материнської компанії Київстару (телеком група VEON, яка розташована в Нідерландах) у найближчі три роки в телеком інфраструктуру в Україні буде інвестовано $600 млн. Ця сума включає не тільки відбудову, але й технологічний розвиток.  З цією метою компанія розвиває колаборацію з іноземними партнерами, як от Rakuten, з яким нещодавно підписано Меморандум про співпрацю із розвитку в Україні мереж радіодоступу з відкритою архітектурою (Open RAN) і нових цифрових сервісів.

Офіційні постачальники послуг