Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Спрощення умов провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану

У цьому випуску:

  • Закріплення декларативної процедури на рівні законів
  • Забезпечення прозорості формування списку винятків
  • Строки дії декларацій та дозвільних документів
  • Інші особливості застосування Закону

В умовах воєнного стану постало питання спрощення дозвільних процедур для початку господарської діяльності. Для вирішення цього питання Кабінетом Міністрів України 18 березня 2022 року прийняв Постанову № 314, якою закріпив декларативний підхід для початку господарської діяльності. Водночас, ситуація потребувала врегулювання на рівні законів, у звʼязку з чим 17 липня 2024 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану в Україні» (реєстр. номер 7331). Короткий огляд основних положень Закону – у нашому Інформаційному бюлетені.

Закріплення декларативної процедури на рівні законів

Нещодавно прийнятим Законом вносяться зміни до трьох основних законів, що врегульовують питання початку господарської діяльності:

Змінами до цих законів закріплюється можливість набуття права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі подання на безоплатній основі до відповідних дозвільних органів декларації про провадження господарської діяльності без отримання документів дозвільного характеру.

Порядок подання декларації, перелік відомостей, що зазначаються в ній, перелік певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання такої декларації в умовах воєнного стану, та особливості видачі документів дозвільного видачі документів дозвільного характеру визначаються Кабінетом Міністрів України.

Відповідні декларації відповідно до змін, внесених Законом, подаються у паперовому вигляді або через портал електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, але у разі неможливості подання у зазначені способи, такі заяви та документи подаються у спосіб, визначений Кабінетом Міністрів України. Подання декларації можливе за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта.

Дозвільний орган (орган ліцензування, субʼєкт надання публічних (електронних публічних послуг) веде перелік поданих декларацій про провадження господарської діяльності, в яких міститься інформація про субʼєктів господарювання, які працюють за деклараціями. Такі переліки розміщуються на офіційних веб-сайтах відповідних органів (після набрання чинності законом такі переліки повинні бути опубліковані протягом 15 календарних днів).

Забезпечення прозорості формування списку винятків

На сьогодні Постанова КМУ № 314 від 18.03.2022 р. передбачає низку видів діяльності, здійснення яких можливе на підставі декларацій. Проте, підстави для включення таких видів діяльності до переліку винятків належним чином не врегульовані.

Внесеними прийнятим Законом змінами передбачається, що види діяльності до такого переліку включаються, якщо провадження таких дій або видів діяльності на підставі декларації про провадження господарської діяльності може призвести до настання хоча б одного з таких наслідків:

  • спричинення загрози національним інтересам;
  • негативний вплив на функціонування об’єктів критичної інфраструктури;
  • порушення нормальних умов життєдіяльності населення;
  • негативний вплив на екологічну безпеку.

Законом передбачено, що у разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про доповнення переліку певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, право на провадження яких не може набуватися на підставі подання декларації про провадження господарської діяльності, Кабінет Міністрів України встановлює строк, протягом якого суб’єкт господарювання має звернутися до відповідного дозвільного органу із заявою про отримання документа дозвільного характеру.

Строки дії декларацій та дозвільних документів

Змінами, прийнятими Законом, передбачено, що декларація, отримана відповідно до цього Закону, є чинною у період дії воєнного стану та до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування.

Документи дозвільного характеру, ліцензії, результати публічних (електронних публічних) послуг, строк дії яких закінчується у період дії воєнного стану, вважаються такими, дію яких продовжено на період дії воєнного стану та до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування.

У разі, якщо суб’єкт господарювання, який набув право на провадження господарської діяльності на підставі декларації про провадження господарської діяльності, протягом строку її чинності звернувся до дозвільного органу із заявою про одержання відповідного документа дозвільного характеру у порядку, строки та на умовах, передбачених законодавством, декларація про провадження господарської діяльності є чинною до прийняття дозвільним органом рішення про видачу або про відмову у видачі документа дозвільного характеру.

Подання повідомлень, звітів або документів, вимога про подання яких передбачається законодавством з питань видачі документів дозвільного характеру, здійснюється до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування, за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи або в іншиий встановлений законом строк.

У період дії воєнного стану зупиняється перебіг визначених законом строків звернення для переоформлення документів дозвільного характеру, внесення змін до інформації, зазначеної в деклараціях про провадження господарської діяльності. З дня припинення чи скасування воєнного стану перебіг зазначених строків продовжується з урахуванням часу, що минув до їх зупинення.

Інші особливості застосування Закону

Зміни, внесені цим Законом, стосуються винятково періоду воєнного стану, введеного Указом Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

У період дії воєнного стану зупиняється проведення планових перевірок щодо додержання дозвільними органами (їх посадовими особами) вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру, встановленого порядку їх видачі.

Закон набирає чинності на наступний день після дня його офіційного опублікування. Декларації про провадження господарської діяльності, подані відповідно до законодавства до набрання чинності цим Законом, продовжують діяти відповідно до цього Закону. Декларації, що подані відповідно до цього закону, а також до набрання чинності цим законом, прирівнюються до документів дозвільного характеру.

Матеріал підготовлено:

  • Альона Шуліма, партнерка Pragma Consulting Group, PhD
  • Олена Ялієва, радниця Pragma Consulting Group

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: Загальна інформація, надана в цьому інформаційному бюлетені, не є юридичною консультацією, не може вважатися юридичним джерелом і не може замінити пораду юриста, який ознайомився з фактами вашої справи. Надана інформація є точною на дату публікації, але візьміть до уваги, що законодавче регулювання постійно змінюється.

Офіційні постачальники послуг