Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Спільна заява бізнес-спільноти щодо проекту Закону №4358

Спільна заява бізнес-спільноти щодо проекту Закону №4358

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні (Палата) та Європейською Бізнес Асоціацією (Асоціація), завжди підтримує прагнення щодо приведення законодавства України у відповідність до законодавства Європейського Союзу. Експерти компаній-членів Палати та Асоціації не раз проводили аналіз відповідних законопроектів, надавали пропозиції та зауваження, брали участь у засіданнях робочих груп з їх розробки.

1 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону №4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» (законопроект №4358) від 10 листопада 2020 року щодо внесення змін до регулювання виробництва і обігу тютюнових виробів та електронних сигарет. Звертаємо увагу, що законопроект №4358 запроваджує значно жорсткіше регулювання, ніж європейське, що негативно вплине на бізнес, оскільки вимагатиме відповідних виробничих змін та змін бізнес-процесів.

Водночас, за інформацією експертів компаній-членів, наразі реєструються поправки для доопрацювання законопроекту №4358 до другого читання з нормами, які вже були відхилені рішенням Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування під час опрацювання альтернативних законодавчих ініціатив. Зокрема, мова йде про реєстрацію поправок щодо запровадження стандартизованої упаковки тютюнових виробів і заборони  викладки тютюнових виробів у місцях їх продажу. Запровадження даних змін значною мірою негативно вплине як на надходження до Державного бюджету, так і сприятиме зростанню контрабанди та контрафакту тютюнових виробів, рівень яких і без цього сягнув рекордних 12,8%.

З метою недопущення прийняття надмірного регулювання, що може призвести до неможливості його реалізації, спричинить зрив виробництва і зниження показників бюджету, бізнес-спільнота звертається до народних депутатів з проханням долучити експертів Палати й Асоціації до доопрацювання законопроекту №4358.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг